Vi oplever udfordringer med betalingskort, vi arbejder på at få det løst hurtigst muligt. Venligst ring til os eller send en mail, hvis du fortsat oplever udfordringer.
 

Hvordan vælger jeg de rigtige ruder?

Energiruder, termoglasruder, råglas og lydglas.

Er du på udkig efter nye ruder, er der mange ting, du bør tage med i dine overvejelser, inden du træffer dit valg. Skal det eksempelvis være energiruder (også kaldet termoglasruder eller lavenergiruder)? Hvilken tykkelse skal glassene have? Skal det måske være lydglas, hvis du bor i nærheden af en trafikeret vej? Eller bør det være råglas, så du undgår nysgerrige blikke ind i entréen eller i badeværelset? Mange vælger også at udskifte deres ruder for at spare på varmeregningen. Udskifter du dine gamle, utætte ruder med nye energiruder kan der være gode penge at spare på den lange bane.
Vi giver dig her et overblik over de væsentligste muligheder, så det forhåbentlig bliver lettere for dig at nå frem til den rigtige løsning.

Energiruder: Beskyt miljøet - og spar på varmeregningen

Energiruder (også kaldet lavenergiruder eller energi termoruder) er et rigtig godt valg, hvis du ønsker at beskytte miljøet og samtidig spare på varmeregningen. 

Du kan vælge mellem hele syv forskellige glastykkelser i dine lavenergivinduer. Desuden er det muligt at  bestille dine energiruder med såkaldt ’varm kant’, som er en løsning, der mindsker varmetabet fra dit vindue – en mulighed, vi klart anbefaler dig at vælge.

NB! Vedr. prisen på energiruder: Har dine vinduer set bedre dage, kan det være den smarteste og mest optimale investering simpelthen at udskifte hele vinduet frem for blot ruden. Vores beregninger afslører, at prisen på dine nye energivinduer typisk er tjent hjem på 2-3 år!

Lydglas: Er du træt af larm fra naboer eller trafik?

Bor du et sted, hvor du af og til eller ofte generes af lyde og måske ligefrem larm udefra? Så skal du måske overveje at installere lydglas i dine vinduer. 

Måske bor du tæt på en trafikeret vej, en motorvej, en broforbindelse eller noget helt fjerde, der lydmæssigt generer dig - det er der råd for!

Det smarte ved lydglas er nemlig, at glassets tykkelse forhindrer de vibrationer eller lydbølger, som larm faktisk består af, i at komme igennem glasset. Lydglas dæmper altså vibrationerne, så larm fra fx græsslåning, legende børn, trafikerede veje osv. bliver væsentligt formindsket.

Vælger du lydglas kan du altså på den måde skærme af for lyd, larm og støj og på den måde forbedre miljøet derhjemme. 

Råglas: Afskærm dig fra nysgerrige blikke

Behøver din nabo se dig gå i bad? Nej, vel…? I rum, hvor du gerne vil værne om privatlivet, kan du installere ruder i råglas - også kaldet ornamentglas. Råglas er slet og ret matteret glas eller glas med mønster i, der forhindrer folk i at kigge ind samtidig med, at glasset tillader lyset at passere ind og desuden er smukt at kigge på.  

Denne type ruder med råglas er optimale at anvende i rum som eksempelvis på badeværelser og på toiletter, men også til store vinduespartier. For eksempel vælger mange at indstallere råglas ved hoveddøren. 

Vælg mellem den rillede Cotswold eller den matterede Satinato glastype

Lamineret sikkerhedsglas: Særligt udsatte ruder kan lamineres

Har du vinduer, der på en eller anden måde er særligt udsatte, er det en mulighed at sikre ruderne med lamineret sikkerhedsglas. Det kunne eksempelvis være ruderne i kælderen eller et andet sted, hvor du ønsker at gøre vinduerne mere sikre. Her kan du anvende lamineret sikkerhedsglas til at beskytte dine ruder i døre eller vinduer.

Er du klar til at bestille? se vores guide til, hvordan du måler op til dine nye ruder

Det er meget vigtgt at måle rigtigt op, når du skal bestille dine nye termoruder. Du kan dog nemt foretage opmålingen selv - du finder en step-by-step guide til opmåling af termoruder her.

Sådan monterer du nye termorude

Ligesom du nemt kan måle op til dine nye termoruder, så kan du også selv stå monteringen. Mange kunder tror, at det er en svær opgave, men bliver positivt overrasket over hvor ligetil, det egentlig var. 

Du finder vores guide til montering af termorude lige her

Om energiruder

Hvis du skal have nye vinduer, er der mange faktorer, som der skal tages med i dine overvejelser, når du vælger ruder. Én af de første beslutninger du skal træffe, er om du ønsker at få energiruder. Her kan du læse mere om fordelene ved energiruder, og dermed vil du også blive bedre rustet til at vurdere, om de er det rette valg for dig.

Udskiftning af boligens vinduer kan nemt blive en omkostningsfyldt proces. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i dine egne behov, så du ikke vælger forkert. Et vindue er nemlig ikke bare et stykke glas i dag, og derfor har du rigtig mange valgmuligheder. Med andre ord skal du ikke blot vælge, om du vil have energiruder eller ej.

Før du kan beslutte, om du vil have energiruder eller ej, bør du naturligvis først sætte dig ind i, hvad en energirude er. Der kan nemt opstå forvirring om dette spørgsmål, for mange danskere kommer til at bytte om på begreberne.

Årsagen til at der ofte bliver forvirring i forhold til begreberne er, at moderne termoruder ofte kaldes for energitermoruder, energiruder, lavenergiruder eller noget helt fjerde. Som regel er der dog tale om den samme ting, og når det kommer til stykket, er en energirude ikke et vanskeligt koncept. Læs med her og får gode råd og hjælp til søgning af nye vinduer.

Hvad er termoruder?

Termoruder er en bred fællesbetegnelse for alle ruder, som består af mindst to lag glas. Imellem glassene er der et hulrum, som er forseglet med en fuge. I dette hulrum er der enten almindelig luft eller en gasart som eksempelvis argon eller krypton. Dette hjælper ruden på at holde på varmen, hvilket sænker husets varmeomkostninger og gør boligen mere energivenlig.

Termoruder har været brugt siden 1960’erne, men igennem de seneste år er man begyndt at udfase brugen af denne type ruder. I stedet anvender man energitermoruder, som isolerer væsentligt bedre. Med andre ord kan traditionelle termoruder ikke mål sig med nye energiruder, som har en væsentligt bedre energibalance. Hos SparVinduer sælger vi udelukkende energiruder, hvilket betyder at der på ruden er monteret en metalbelægning, der isolerer bedre end de traditionelle termoruder. Vi vælger dog at kalde vores ruder for termoruder, men skal i den forbindelse opfattes som energiruder eller energitermoruder.

Hvad er energiruder?

Energiruder og termoruder blandes ofte sammen, og det skyldes primært, at energiruder er en form for moderne termoruder. Ligesom termoruden har en energirude også mindst to lag glas, men derudover har energiruden også andre fordele.

En energirude er en form for rude, hvor ydersiden på det inderste lag glas har en tynd metalbelægning. Denne belægning er med til at kaste en del af varmestrålingen tilbage i huset, men tillader samtidig også, at solens varme og lys trænger ind. Dette betyder med andre ord, at du får en rude, som er særdeles energivenlig og samtidig hjælper med at holde boligen varm. Energiruder giver også en markant større komfort i hjemmet, da man eksempelvis ikke oplever, at det trækker, hvis man sider nær et vindue.

Energiruder er den moderne erstatning til termoruder, og derfor også den vinduestype, som anvendes i nye boliger.

Hvad forskellen på termorude og energirude?

Den primære forskel mellem gammeldags termoruder og moderne energiruder er den tynde metalbelægning, som en energirude har på ydersiden af det inderste lag glas. Denne metalbelægning giver dog også en markant målbar effekt, der kan opsummeres som rudens U-værdi.

Før 1960’erne bestod en rude almindeligvis kun af ét lag glas. Disse ruder havde en U-værdi på 6. Til sammenligning har en gammeldags termorude en U-værdi på 3, mens en standard energirude er helt nede på en U-værdi på 1,1. Her skal det naturligvis nævnes, at jo lavere U-værdien er, des bedre er isoleringsevnen.

Hvis du vil læse mere om U-værdi, kan du læse afsnittet herunder. Alternativt er du også velkommen til at springe det over og gå videre til næste afsnit, hvor du kan læse mere om, hvilke funktioner dine ruder bør have.

Hvad er u-værdi?

U-værdi er en teknisk betegnelse for isoleringsevne og kan både bruges om eksempelvis ydervægge og om glas og ruder. Det er en teknisk værdi, som du ofte vil støde på, hvis du søger teknisk rådgivning.

U-værdien kaldes også for transmissionskoefficienten, og den fortæller hvor stor en varemængde målt i Wh, der passerer gennem én kvadratmeter af ruden eller væggen på en time. Denne værdi er målt ud fra den antagelse, at forskellen mellem den indvendige og den udvendige side er på 1 grad celsius.

Jo lavere værdi en U-værdi har, des bedre er isoleringsevnen. Derfor kan det være et godt pejlemærke, når man skal sammenligne vinduer. Som tidligere nævnt har en standard energirude en U-værdi på 1,1, hvilket er lavt. Med andre ord er det en type af rude, som er særdeles energivenlig.

Hvilke funktioner skal dine energiruder have?

Hvis du har ruder, som ikke er blevet skiftet siden ruder konge var knægt, så er det muligt, at det ikke kan betale sig kun at udskifte én rude i boligen. I stedet kan det være en god idé at udskifte alle ruderne i boligen på én gang. Du kan læse mere om energiruder her.

To eller tre lag glas

Først og fremmest skal du vurdere, hvor energivenlige dine nye lavenergiruder skal være. Standard energiruder har en U-værdi på omkring 1, men det er også muligt at få endnu bedre ruder. Trelagsruder yder den absolut bedste isoleringsevne og de bedste af disse kan således komme helt ned på en U-værdi på omkring 0,5. Til gengæld er de også tungere og lidt mindre gennemsigtige end tolagsruder. Denne type af rude er desuden også kun værd at overveje, hvis hele vinduet et isoleret optimalt.

Ud over antallet af glas i vinduet, har du også mulighed for at tilvælge andre funktioner. Du kan eksempelvis også få ruder som er ekstra isolerende, støjdæmpende eller med sikkerhedsglas. Du bør også være opmærksom på, at disse specielle glas ofte lukker lidt mindre lys og varme ind i huset. Derudover kan du også opleve, at dit udsyn bliver en anelse ringere.

Støjdæmpende ruder

Støjdæmpende ruder er en god idé, hvis du bor nær en trafikeret vej eller lignende. Ruder med lamineret glas er en god mulighed, hvis du vil have støjdæmpning. Eksempelvis giver to 4 mm glas, som er lamineret sammen med gennemsigtigt folie en lagt bedre lyddæmpning end et enkelt lag glas, som er 8 mm tykt. En sådan rude kan dæmpe udefrakommende støj med 40 dB eller mere.

Alternativt kan du også vælge et vindue med tunge gasarter i hulrummet. Dette kan dæmpe eventuel støj, hvis mellemrummet er mindst 12 mm tykt. Er hulrummet mindre, vil almindelig luft oftest lydisolere bedre. Hvis du er i tvivl om rudens tykkelse, kan du spørge forhandleren.

Sikkerhedsglas

Lamineret glas har endnu en fordel ud over at være støjdæmpende. Lamineret glas er nemlig også sværere at bryde igennem. Skulle en tyv forsøge at bryde ind, skal man også igennem folien. Dette er relativt vanskeligt, og dermed vil mange tyve blive afskrækket. Derfor kan lamineret glas være en rigtig god idé, hvis boligen har store glaspartier i underetagen, der ellers kunne friste til indbrud.

Matteringsglas

Matteringsglas kaldes også for satineret glas, men har den samme funktion. Hvis du gerne vil have lys i et rum, men uden at man kan se igennem ruden, så er det en god idé at vælge glas, der er matteret. Det vil ofte være i badeværelser eller på toiletrum, hvor man ønsker at have vinduer, som ikke er gennemsigtige.

Satineret glas kan være lavet ved sandblæsning, men det er mere almindeligt at overfladen bliver ætset med syre, da det er billigere.

En billigere løsning er blot at beklæde rudens inderside med selvklæbende film. Dette er dog også en mindre holdbar løsning.

Få råd til forandring

Support


Du får selvfølgelig hjælp både før, under og efter dit køb.
Telefon, Email eller chat.

Kontakt os her →

 

Showroom


Besøg os og bliv inspireret i et af vores landsdækkende showrooms.

Find showroom her →

 

Gratis rådgivning


Nogle kan selv, mens andre gerne vil have hjælp, det kræver gode rådgivere og det har vi.


Book er møde her →

 

Ofte stillede spørgsmål

  • Hvad betyder vinduets u-værdi?

    Vinduets isoleringsevne betegnes som U-værdi. U-værdi står for varmetab, og beskriver hvor god en isoleringsevne dit vindue besidder. Kort sagt hvor meget varme der går gennem vinduet indefra og ud. Jo lavere en u-værdi, jo bedre er det derfor for dig.
  • Hvordan vælger jeg de rigtige ruder?

    Hos Sparvinduer kan du købe vinduer og døre med forskellige typer glas f.eks. lydglas, sandblæst glas, sikkerhedsglas, solglas og mange flere, fælles for alle er at det er energiglas.

  • Hvad er energiruder?

    En energirude har en rude hvor ydersiden på det inderste lag glas har en tynd metalbelægning. Denne belægning er med til at kaste en del af varmestrålingen tilbage i huset, men tillader samtidig også, at solens varme og lys trænger ind.