5 showrooms med rådgivning

Ingen forudbetaling

+200.000 glade kunder

e-mærket

Fyrretræsvinduer og døre – værd at vide

Klassisk materiale i den bedste kvalitet – uden at gå på kompromis med prisen!

Design er naturligvis vigtigt, når du skal købe nye vinduer og døre, men det er også en god ide at gøre sig lidt tanker omkring, hvilken type materiale der vil passe til dig og til din bolig. Materialet skal selvfølgelig passe til huset men også til dig og dine forventninger omkring vedligeholdelse osv. Du kan her læse mere om træsorten fyrretræ, som i vid udstrækning anvendes til fremstilling af bl.a. møbler, byggematerialer og papir.

Fyrretræ er en del af Pinus-slægten. En træslægt bestående af ca. 100 forskellige nåletræsarter. Kendetegnende for alle træerne i slægten er, at de er grønne året rundt, og fyrreslægten som den også kaldes, er udbredt fra trægrænsen i Nordnorge helt ned til den tropiske zone, hvor den standses af store sandområder. Fyrreslægten er yderligere kendetegnet ved at have nåle, der sidder i mindre skud med 2, 3 eller 5 nåle i hvert. Træerne har endvidere forskelligartede kogler.

Fyrretræ anvendes bl.a. til papir, møbler og byggematerialer

Som de fleste nok ved, så anvendes fyrretræ i stort omfang til fremstilling af papirmasse, møbler, gulve og byggematerialer generelt, herunder også til trævinduer og trædøre. Fordelene ved fyrretræet er mange:

1) Det har mange store harpikskanaler, og træet er således allerede ”imprægneret” fra naturens side.

2) Fyrretræ indeholder ydermere en række stoffer, der modvirker angreb fra insekter og svampe. Dette bevirker at træet er utrolig holdbart. Vinduer og døre skal jo som bekendt kunne holde til lidt af hvert og bl.a. være i stand til at modstå diverse vejrtyper, herunder sne, regn, fugt og sol. Derfor egner fyrretræ sig særdeles godt til fremstilling af vinduer og døre.

3) Skovfyr er en særdeles holdbar træart. I Norge er mange bjælkehuse og kirker bygget af skovfyr – og man har stadig bygninger, som er mere end 800 år gamle!

Vidste du…

  • At skovfyrretræer kan blive op til 30 m høje?
  • At skovfyr normalt er ca. 80 år, når den bliver fældet?
  • At skovfyr kan blive op til 250-300 år?
  • At man har fundet velbevarede fyrrestammer i Danmark, som er omkring 8000 år gamle?
  • At rav, som vi primært bruger til f.eks. smykker, er hærdet harpiks fra fyrretræer, der voksede for flere tusinde år siden?

Fyrretræer vokser for godt i Danmark

Fyrretræ har rigtig mange fordele – men der er dog et problem ved at producere fyrretræ i tilstrækkelig god og hård kvalitet i Danmark. Træerne har det simpelthen for godt, da de vokser for hurtigt i det klima, vi har i Danmark.

Somrene i Danmark er lange, lyse og varme, hvilket gør, at stammen vokser hurtigt i bredden, så der dannes brede årringe. Årringe giver en dårlig trækvalitet, og er en rigtig dårlig egenskab, hvis man vil bruge træet til møbler, vinduer  og døre osv. Træet bliver simpelthen for blødt, hvilket går ud over kvaliteten og holdbarheden i træet. Vores naboer i Sverige, Norge og Finland har derimod det helt rigtige klima til skovfyr. Da de typisk har et køligere klima, vokser træerne langsommere end i Danmark, og årringene bliver smallere og træet dermed hårdere.

Vi fremstiller derfor udelukkende vores trævinduer og trædøre i langsomt-voksende skovfyr, der har et højt kerneindhold. Du kan sammenligne kerneindhold lidt med en dej med rosiner i … Et hurtigt voksende fyrretræ vil have et lavt kerneindhold – som en dej til rosinboller, der er hævet op, og hvor der er langt mellem rosinerne. Et højt kerneindhold, derimod, kan sammenlignes med den tætte dej, der ikke er hævet, men hvor rosinerne stadig ligger tæt. Den er langt mere kompakt end den dej, der er hævet op. Det høje kerneindhold i træet sikrer, at vi kan fremstille gode, solide produkter, der har en lang levetid i vores til tider hårde klima.

Imprægnering

Som nævnt ovenfor, er fyrretræ fra naturens hånd ”selv-imprægnerende” bl.a. på grund af det høje indhold af harpikskanaler. Træet skal selvfølgelig også sikres udefra, og det er derfor værd at sikre sig, at træet er imprægneret, når det skal anvendes til vinduer og døre, så du ved, de er beskyttet mod råd og svamp. Hvis du vil sikre dine døre og vinduer yderligere, kan du selv efterbehandle med både olie- og vandbaserede produkter.

Malede vinduer og døre

Færdigmalede vinduer og døre, er klar til montering med det samme, og du slipper for besværet med også at skulle male vinduerne. Foruden at blive malet, bliver træet først imprægneret mod råd og svamp og herefter industrielt malet inden vinduet/døren er klar til at forlade fabrikken. Denne proces giver et utroligt godt resultat med en rigtig god dækkeevne, som svarer til, at du selv maler vinduet op til 7 gange med håndkraft. Det er derfor særdeles godt beskyttet, når det forlader fabrikken og kræver ingen maling de første år.

Trævinduer skal dog vedligeholdes og kontrolleres årligt. Dette er afgørende for holdbarheden. Nogen ville skulle male vinduerne hvert 3-4 år og andre ca. hvert 5. år. Det afhænger rigtig meget af, hvor udsat dine vinduer og døre er for vind og vejr.

Har du brug for hjælp?

Hos Sparvinduer er vi altid klar med hjælp eller rådgivning til dit vinduesprojekt. Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe eller skrive til os.

Tlf.: 70 20 18 87 / Mail: sparvinduer@sparvinduer.dk