Hoveddør

Hoveddør, fordør eller kælderdør – hvad er forskellen?

Hoveddør, bryggersdør, entredør eller andre typer af ”udendørs døre”, det kan være svært at kende forskel på de forskellige døretyper, og er der nogen forskel?

I denne artikel kan du finde mere information om, hvilke muligheder der findes, og hvilket materiale der vil passe til netop dit behov.  

Yderdør og facadedør – er de ens?

Yderdøre, eller også kaldet facadedøre, er altså en udendørs dør, der sidder i de udvendige vægge i din bolig. En yderdør er derfor en dør, der forbinder ude med inde og som f.eks. kan være entredør, fordøre/hoveddøre, terrassedøre, en kælderdør eller en bagdør der sidder i bryggerset. Man kan sige at fælles for dem alle er, at du kan gå ud ad eller komme ind i din bolig via dem.

Hoveddør

facadedoer_finalHoveddøren i en bolig er den dør, der er tiltænkt som den primære indgang. Den dør, som du vil lukke gæster ind ad, hvis det skal være rigtig fint. Nogle boliger har ”kun” denne ene indgang, f.eks. i nogle lejligheder. Huse har derimod typisk flere yderdøre, hvor hoveddøren oftest vil være den, der er tættest på vejen. En hoveddør vil typisk være identisk med det, man også kalder en fordør. Bagdøren vil derimod oftest være benævnelsen for f.eks. en bryggersdør, en terrassedør eller en kælderdør.

En yderdør/hoveddør kan laves i fyrretræ, træ/alu eller PVC (plast) eller som en pladedør. Når du skal vælge din nye hoveddør/fordør, er det vigtigt at tage højde for det æstetiske udtryk og derfor vælge det materiale, der klæder resten af huset og vinduerne bedst. Har du f.eks. vinduer i fyrretræ, vil en hoveddør i samme materiale som regel skabe den bedste harmoni. 

Se vores store udvalg hoveddøre her.

Hvad er en pladedør?

pladedoer

En pladedør er en solid dør i flerlags konstruktion, der giver en effektiv isolering mod kulde og fugt. Den egner sig derfor specielt godt til vores skandinaviske klima. Døren er fyldt med polystyrol (termoplast), der sikrer en optimal isoleringseffekt.

I en pladedør findes der ydermere en aluminiumsplade, som er med til at sikre dørens stabilitet og øger holdbarheden af døren. Pladedørene er beklædt med en HDF-plade (High Density Fiberboard), rammen produceres i massivt træ og karmen i nåletræ. Vælger du en pladedør med et eller flere vinduer, anvendes der altid lavenergiruder.

Læs mere om pladedøre eller se vores udvalg af flotte pladedøre her.

Hvor bruges en pladedør?

En pladedør er en solid og energirigtig yderdør, og kan derfor placeres som hoveddør/fordør, men også som bagdør eller kælderdør. Fyldningen af polystyrol gør at pladedøren giver en god isolering, samtidig med, at HDF pladen gør døren modstandsdygtig overfor det skandinaviske klima.

Pladedør vs. fyrretræ og træ/alu?

Er du i tvivl, om du skal vælge en pladedør eller en yderdør i fyrretræ eller træ/alu, kan du finde, de vigtigste informationer omkring de 3 forskellige døre herunder.

Pladedør
Med en pladedør fra Sparvinduer, vil du få en solid yderdør med aluminiumsplade og polystyrol, for optimal holdbarhed og isolering. Vores pladedøre findes i et stort udvalg af designs og detaljer som f.eks. udskæringer og et eller flere vinduer.

pladedoere

Du kan desuden vælge i mellem 10 forskellige standardfarver, men ønsker du en speciel ralfarve, producerer vi præcis den farve, som du ønsker. Desuden indeholder pladedøren en række skjulte egenskaber såsom polystyrol for god isolering samt aluminium for optimal holdbarhed.

Yderdør i fyrretræ
En yderdør i fyrretræ er en klassisk massiv yderdør. Vælger du en yderdør i fyrretræ, vil du modtage en højkvalitetsdør i langsomvoksende skandinavisk fyrretræ med høj kerneandel, og som er imprægneret fra fabrikken, hvilket sikrer dig en ekstra lang holdbarhed.

hoveddoere

Du har mulighed for at vælge imellem mange forskellige designs, og vælger du en fyrretræs yderdør med glas, vil den altid blive leveret med lavenergiglas.

Yderdør i træ/alu
En yderdør i træ/alu er ligeledes en klassisk yderdør, hvor man kombinerer de gode naturlige og ”varme” egenskaber fra træet med aluminiumsbeklædningen på ydersiden. Aluminiummet er meget vejrbestandigt og egner sig derfor godt til det skandinaviske klima, samtidig skal aluminiummet ikke løbende vedligeholdes (males), og sikrer dig derfor en rigtig god holdbarhed og lang levetid.

 

bryggers_doer3Udadgående eller indadgående yderdør?

Mange kan være i tvivl om, hvorvidt de skal vælge en indadgående eller udadgående yderdør. Har du tilstrækkeligt med plads i din entré eller bryggers, bør man vælge en yderdør med indadgående åbning, da dette er mest praktisk ift. at åbne for gæster. Har du pladsmangel i din entré, kan du med fordel vælge en udadgående dør, og på den måde spare på pladsen indenfor.

Uanset hvilken type dør eller materiale du søger, så kan du finde mange forskellige døre online hos os: billige yderdøre, billige facadedøre, billige pladedøre. Du vælger blot hvilken type dør, indtaster dine mål og specifikationer, og du vil straks få vist din pris.

 

Bestil dine nye vinduer her Bestil dine nye døre her

{ 14 comments… add one }
 • jens krarup 22. februar 2016, 17:45

  Jeg mangler en pladedør, højre hængt ud. Ingen form for vinduer. Hvad er prisen leveret på min adresse?…….mvh jens krarup

  • Sparvinduer 23. februar 2016, 11:31

   Hej Jens,
   Tak for din forespørgsel.
   Jeg vil bede dig kontakte vores sælgere på mail [email protected], tlf. 70 20 18 87 eller i chatten på hjemmesiden, de sidder klar til at hjælpe dig og kan udregne et tilbud efter netop dine ønsker.
   God dag 🙂
   Venlig hilsen
   Sparvinduer / Matilde

 • ERIK BOM 24. april 2016, 19:31

  Hoveddør m. sideparti f.eks.131×213 cm. dørmål 90cm. og sideparti 41cm.
  gerne med ruder (råglas) i forskelige diameter.

  • Sparvinduer 3. maj 2016, 13:20

   Hej Erik,
   Jeg beklager det sene svar.
   Priserne på facadedørspartier varierer fra model til model, og prisen afhænger yderligere af, hvilke specifikationer og ønsker du har. Det er derfor svært for mig at give dig en præcis pris, og jeg vil derfor bede dig gå ind på nedenstående link, hvor du kan udregne prisen efter dine ønsker.
   https://www.sparvinduer.dk/facadedoersparti/
   Skulle du få brug for hjælp eller have yderligere spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os på tlf. 70 20 18 87, chat eller mail til [email protected].
   Vh
   Frederik / Sparvinduer

 • Jens-Kurt Sørensen 12. maj 2017, 13:43

  Vil du hjælpe mig med en pris på en kælderdør:
  Størrelse: 888 x 2080
  Gerne uden glas…
  Mvh/Jens-Kurt Sørensen

  • Sparvinduer 15. maj 2017, 8:20

   Hej Jens-Kurt
   Det kan du tro vi kan, hvis du vil ringe til os på tlf. 70 20 18 87, så kan vi høre om dine ønsker og finde en god pris.
   God dag.
   Med venlig hilsen Louise / Sparvinduer

 • Susanne 10. oktober 2017, 20:17

  Det mest holdbare er vel en facadedør i egetræ – kan I levere sådan en?
  Mvh Susanne

  • Sparvinduer 11. oktober 2017, 10:32

   Hej Susanne,
   Tak for dit spørgsmål.
   Vores facadedøre produceres i fyrretræ, og er som standard imprægneret imod råd og svamp og derefter malet. Det giver en meget stærk og modstandsdygtig facadedør.
   Er du på udkig efter en stærk facadedør med minimal vedligeholdelse? Så kan jeg anbefale vores døre i træ/alu, det er produceret efter samme standard, men yderligere beklædt med en alu-profil, som gør døren ekstra modstandsdygtig – Og så slipper du for at male døren udvendig.
   Vi giver selvfølgelig 10 års garanti på alle vores vinduer og døre.
   Du er meget velkommen til at ringe til os, eller kigge forbi en af vores butikker. Så kan du opleve vores døre og få en snak med vores rådgivere.

   God dag.
   Med venlig hilsen Louise / Sparvinduer

 • Finn Borrit 16. april 2020, 16:14

  Hej, har i opgangsdøre, danebrogs mønster?
  Mvh
  Finn

  • Sparvinduer 27. maj 2020, 9:28

   Hej Finn,

   Det er desværre ikke en af de modeller vi har på vores hjemmeside, men kontakt kundeservice på 70 20 18 87 – og få en snak med en rådgiver om dine ønsker, det kan sagtens være, at det kan laves.

   Håber du finder en løsning.

   Venlig hilsen Louise, Sparvinduer

 • Dennis Steen 10. juni 2020, 9:25

  Hej. Jeg har brug for nogle vinduer som er ca. 175/180 cm høje og åbner som en terrassedør, men må ikke være en dør, da der så er andre regler som skal overholdes. Er der nogle forslag til dette eller kan man købe en terrassedør og “kalde den et “vindue?

  • Line Praëm-Nielsen 12. juni 2020, 10:34

   Hej Dennis 🙂

   Prøv at kigge på vores forskellige elementer på webshoppen.
   Har du yderligere behov for vejledning kan du tage kontakt til vores kunderådgivere på telefon 70 20 18 87.

   God dag
   Venlig hilsen Line, Sparvinduer

 • Hans Henrik Johansen 6. januar 2021, 1:45

  Hej
  Jeg skal til at bygge garage, og er interesseret i en yder dør, men med ekstra bredde, da der bliver gennemgang til have via garage

  Mvh.
  Hans Henrik Johansen

  • Line Praëm-Nielsen 8. januar 2021, 10:01

   Hej Hans Henrik 😊

   Vi producerer både døre og vinduer efter specialmål, så vi kan lave din nye yderdør lige efter de mål, du ønsker. Tag et kig på vores hjemmeside og tast dine mål ind eller kontakt én af vores rådgivere på telefon 70 20 18 87.

   Mvh. Line
   Sparvinduer

Leave a Comment