Hoveddør, fordør eller kælderdør – hvad er forskellen?

Hoveddør, bryggersdør, entredør eller andre typer af ”udendørs døre”, det kan være svært at kende forskel på de forskellige døretyper, og er der nogen forskel?

I denne artikel kan du finde mere information om, hvilke muligheder der findes, og hvilket materiale der vil passe til netop dit behov.  

Yderdør og facadedør – er de ens?

Yderdøre, eller også kaldet facadedøre, er altså en udendørs dør, der sidder i de udvendige vægge i din bolig. En yderdør er derfor en dør, der forbinder ude med inde og som f.eks. kan være entredør, fordøre/hoveddøre, terrassedøre, en kælderdør eller en bagdør der sidder i bryggerset. Man kan sige at fælles for dem alle er, at du kan gå ud ad eller komme ind i din bolig via dem.

Hoveddør

Hoveddøren i en bolig er den dør, der er tiltænkt som den primære indgang. Den dør, som du vil lukke gæster ind ad, hvis det skal være rigtig fint. Nogle boliger har ”kun” denne ene indgang, f.eks. i nogle lejligheder. Huse har derimod typisk flere yderdøre, hvor hoveddøren oftest vil være den, der er tættest på vejen. En hoveddør vil typisk være identisk med det, man også kalder en fordør. Bagdøren vil derimod oftest være benævnelsen for f.eks. en bryggersdør, en terrassedør eller en kælderdør.

En yderdør/hoveddør kan laves i fyrretræ, træ/alu eller PVC (plast) eller som en pladedør. Når du skal vælge din nye hoveddør/fordør, er det vigtigt at tage højde for det æstetiske udtryk og derfor vælge det materiale, der klæder resten af huset og vinduerne bedst. Har du f.eks. vinduer i fyrretræ, vil en hoveddør i samme materiale som regel skabe den bedste harmoni. 

Se vores store udvalg hoveddøre her.

Hvad er en pladedør?

En pladedør er en solid dør i flerlags konstruktion, der giver en effektiv isolering mod kulde og fugt. Den egner sig derfor specielt godt til vores skandinaviske klima. Døren er fyldt med polystyrol (termoplast), der sikrer en optimal isoleringseffekt.

I en pladedør findes der ydermere en aluminiumsplade, som er med til at sikre dørens stabilitet og øger holdbarheden af døren. Pladedørene er beklædt med en HDF-plade (High Density Fiberboard), rammen produceres i massivt træ og karmen i nåletræ. Vælger du en pladedør med et eller flere vinduer, anvendes der altid lavenergiruder.

Læs mere om pladedøre eller se vores udvalg af flotte pladedøre her.

Hvor bruges en pladedør?

En pladedør er en solid og energirigtig yderdør, og kan derfor placeres som hoveddør/fordør, men også som bagdør eller kælderdør. Fyldningen af polystyrol gør at pladedøren giver en god isolering, samtidig med, at HDF pladen gør døren modstandsdygtig overfor det skandinaviske klima.

Pladedør vs. fyrretræ og træ/alu?

Er du i tvivl, om du skal vælge en pladedør eller en yderdør i fyrretræ eller træ/alu, kan du finde, de vigtigste informationer omkring de 3 forskellige døre herunder.

Pladedør

Med en pladedør fra Sparvinduer, vil du få en solid yderdør med aluminiumsplade og polystyrol, for optimal holdbarhed og isolering. Vores pladedøre findes i et stort udvalg af designs og detaljer som f.eks. udskæringer og et eller flere vinduer.

Du kan desuden vælge i mellem 10 forskellige standardfarver, men ønsker du en speciel ralfarve, producerer vi præcis den farve, som du ønsker. Desuden indeholder pladedøren en række skjulte egenskaber såsom polystyrol for god isolering samt aluminium for optimal holdbarhed.

Yderdør i fyrretræ

En yderdør i fyrretræ er en klassisk massiv yderdør. Vælger du en yderdør i fyrretræ, vil du modtage en højkvalitetsdør i langsomvoksende skandinavisk fyrretræ med høj kerneandel, og som er imprægneret fra fabrikken, hvilket sikrer dig en ekstra lang holdbarhed.

Du har mulighed for at vælge imellem mange forskellige designs, og vælger du en fyrretræs yderdør med glas, vil den altid blive leveret med lavenergiglas.

Yderdør i træ/alu

En yderdør i træ/alu er ligeledes en klassisk yderdør, hvor man kombinerer de gode naturlige og ”varme” egenskaber fra træet med aluminiumsbeklædningen på ydersiden. Aluminiummet er meget vejrbestandigt og egner sig derfor godt til det skandinaviske klima, samtidig skal aluminiummet ikke løbende vedligeholdes (males), og sikrer dig derfor en rigtig god holdbarhed og lang levetid.

Udadgående eller indadgående yderdør?

Mange kan være i tvivl om, hvorvidt de skal vælge en indadgående eller udadgående yderdør. Har du tilstrækkeligt med plads i din entré eller bryggers, bør man vælge en yderdør med indadgående åbning, da dette er mest praktisk ift. at åbne for gæster. Har du pladsmangel i din entré, kan du med fordel vælge en udadgående dør, og på den måde spare på pladsen indenfor.

Uanset hvilken type dør eller materiale du søger, så kan du finde mange forskellige døre online hos os: billige yderdøre, billige facadedøre, billige pladedøre. Du vælger blot hvilken type dør, indtaster dine mål og specifikationer, og du vil straks få vist din pris.

Få råd til forandring

Support


Du får selvfølgelig hjælp både før, under og efter dit køb.
Telefon, Email eller chat.

Kontakt os her →

 

Showroom


Besøg os og bliv inspireret i et af vores landsdækkende showrooms.

Find showroom her →

 

Gratis rådgivning


Nogle kan selv, mens andre gerne vil have hjælp, det kræver gode rådgivere og det har vi.


Book er møde her →