Vi oplever udfordringer med betalingskort, vi arbejder på at få det løst hurtigst muligt. Venligst ring til os eller send en mail, hvis du fortsat oplever udfordringer.
 

Fastkarmsvinduer

Fastkarmsvinduer er vinduer, der ikke kan åbnes, da de har en fast karm, men som skaber smukt lysindfald i boligen. Find dit nye fastkarmsvindue ved at vælge model og udfylde dine mål og specifikationer.

fastkarmsvinduer monteret i skurfastkarmsvinduer monteret i skur

Fastkarmsvinduer

Et fastkarmsvindue er en type af vindue, som ikke kan åbnes i modsætning til eksempelvis drejekip vinduer. Mange danskere vælger fastkarmsvinduer til ét eller flere rum i huset, og dette kan sagtens være en fornuftig beslutning. Et fastkarmsvindue er nemlig et godt valg, hvis de er placeret sådan, at du alligevel ikke ønsker at åbne det.
Fastkarmsvinduer er nemme at montere, og de kan blive monteret direkte efter modtagelsen. Fast karms vinduet fås med én stor rude og en fast overkarm, men det er også muligt at vælge et fastkarmsvindue, som er delt op i 1x2 glasfelter eller 2x2 glasfelter med en lodret post. 
Se her hvordan en af vores kunder har renoveret sin 60'er villa med blandt andet vores fastkarmsvinduer.

Fordele og ulemper ved fastkarmsvinduer

Alle vinduer har deres egne fordele og ulemper. Det er vigtigt at være opmærksom på disse forcer og svagheder, så du er sikker på, at du vælger det rette vindue til din bolig. Her kan du læse mere om de primære fordele og ulemper ved et fastkarmsvindue.


hvidt fastkarmsvinduehvidt fastkarmsvindue

Fordele ved et fastkarmsvindue

Den absolut største fordel ved et fastkarmsvindue, er at det generelt er billigere end vinduer, som kan åbnes. Dette kan være en kærkommen besparelse, hvis du har brug for en rude til et stort vinduesparti. Nye vinduer kan være en stor investering, så det handler om at finde de bedste besparelser.

Et fastkarmsvindue kan eksempelvis være et godt og billigt valg, hvis du ønsker at skabe et større vinduesparti med en hæve skydedør i ét af husets rum.

Vil du vide mere om vores billige vinduer og døre, så læs med her.

Ulemper ved et fastkarmsvindue

Et fastkarmsvindue har kun én ulempe, og det er, at det ikke kan åbnes. Dette behøver dog ikke være noget, som du lægger mærke til – for eksempel er det muligt, at du har andre vinduer i rummet, som kan åbnes efter behov.

Hvis du er bekymret for, at om du måske kommer til at fortryde, at vinduet ikke kan åbnes, bør du være opmærksom på, at det også er muligt at få vinduer, hvor man har kombineret et fastkarms- og topstyret vindue. Det vil sige, at det er muligt at åbne den øverste del af vinduet, mens den nederst del er et fastkarmsvindue. Dette kan for eksempel være et godt valg, hvis du har en kat, som du gerne vil holde inde.

hvidt fastkarmsvindue med topstyret vindue i bundenhvidt fastkarmsvindue med topstyret vindue i bunden

Sådan måler du op til dine nye vinduer

Andre overvejelser ved fastkarmsvinduer

Mange vælger fastkarmsvinduer til store vinduesfacader, og derfor er det også så vigtigt, at du overvejer dine valg i forhold til vinduet grundigt. Herunder kan du læse mere om de mest almindelige tilvalg, som danskerne vælger til deres vinduer. Kort sagt har du her mulighed for at lære mere om tilbehør til vinduer.


tværsnit af træ/alu vindue med 3-lags glastværsnit af træ/alu vindue med 3-lags glas

2- eller 3-lags glas

Når du køber et fastkarmsvindue, har du almindeligvis mulighed for at vælge imellem 2- eller 3-lagsglas. Et vindue med 2-lagsglas er almindeligvis i energiklasse B, mens 3-lags glas hører til energiklasse A. Umiddelbart kan det virke logisk, at man altid bør vælge 3-lags fastkarmsvinduer, men dette er langtfra sandt. Der er nemlig også visse ulemper ved 3-lags glas.

3-lags glas isolerer bedre end 2-lags glas. Dette lyder umiddelbart som en klar fordel, men det betyder også, at 3-lags glas lukker mindre sol og varme ind. Dine vinduer kan være en vigtig kilde til varme, så det er for eksempel næppe en god idé at vælge 3-lags glas til et sydvendt vinduesparti i ét af husets store rum.

Omvendt bør du ikke vælge 2-lags glas i vest- eller nordvendte fastkarmsvinduer, da disse kan komme til at fungere som en kuldebro i årets koldest måneder. I stedet bør du vælge 3-lags fastkarmsvinduer, som holder på varmen og mindsker træk.

Solafskærmning

Solen er en vigtig overvejelsesfaktor, når du skal vælge mellem 2- og 3-lagsruder til dit fastkarmsvindue. I mange tilfælde ønsker man at få så meget sol og varme ind i huset som overhovedet muligt, men det er vigtigt at være opmærksom på, at det også kan blive for meget.

Et stort fastkarmsvindue som er placeret i et mindre, sydvendt rum, kan nemt bidrage til at en overopvarmning af rummet i sommermånederne. Kort sagt er det muligt, at du bør vælge et fastkarmsvindue med solafskærmning, hvis det skal placeres i et mindre rum, som vender mod syd eller øst.

Alternativt kan du også vælge et 3-lagsvindue, hvis du mistænker, at vinduet måske kan overophede rummet. 3-lagsvinduet vil isolere bedre i vinterhalvåret, mens det lukker mindre sol ind i sommerhalvåret.

lydisolerende glas og almindeligt vinduesglaslydisolerende glas og almindeligt vinduesglas

Lydisolerende glas

Du kan nemt opleve støjgener fra et stort vinduesparti, hvis det vender ud imod en travl gade eller en trafikeret vej. Heldigvis er det muligt at tilvælge lydisolerende glas, som mindsker støjgener betragteligt.

Lydisolerende glas er især et oplagt valg til fastkarmsvinduer, som vender ud imod et støjende område. Normalt trænger der masser af støj ind, når man åbner et vindue, men fastkarmsvinduer kan ikke åbnes, så derfor kan det være rart at have lydisoleret glas i vinduet, da det ikke vil komme til stå åbent.

Sikkerhedsglas

Der kan nemt ske uheld i nærheden af et glasvindue, og det er især en god idé at tænke på sikkerheden, hvis man har mindre børn i huset. Derfor er det også værd at vide, at du kan tilvælge sikkerhedsglas til dine fastkarmsvinduer.

Sikkerhedsglas er glas, som er blevet lamineret. Dette mindsker risikoen for skader, hvis vinduet skulle blive smadret. Skulle uheldet alligevel være ude, skal du blot anmelde skaden til dit forsikringsselskab, og derudover skal du glæde dig over, at du valgte sikkerhedsglas.

Der er heldigvis en lav risiko for, at du får brug for sikkerhedsglas. Alligevel er det værd at være opmærksom på, at prisforskellen mellem almindeligt og sikkerhedsglas er relativt lille. Kort sagt kan det være et godt tilvalg, hvis du ikke har noget imod at ofre lidt ekstra penge på dit vindue.

SikkerhedsglasSikkerhedsglas

Ofte stillede spørgsmål

  • Hvad er fastkarmvinduer?

    Fastkarmvinduer er vinduer, der ikke kan åbnes, da de har en fast karm. Vinduerne kan fås både uden og med sprosser samt i flere fag og størrelser. Mange danskere vælger fastkarmsvinduer til ét eller flere rum i huset, hvor de alligevel ikke ønsker at åbne det. Samtidig er det generelt også en billigere løsning, end andre vinduer som kan åbnes.

  • Kan man købe fastkarmsvinduer til hele huset?

    Vi anbefaler at du ikke køber fastkarmsvinduer til hele huset, da et fastkarmsvindue ikke kan åbnes. Vi anbefaler derimod at hvis du ønsker et større lysindfald, kan du tilkøbe fastkarmsvinduer i forbindelse med køb af andre vinduer, da du på den måde kan spare penge, og samtidig få et stort vinduesparti og dertil mere lysindfald.

  • Kan man bestille opmåling og montage af vinduer og døre?

    Hos Sparvinduer har vi et tæt samarbejde med NSF Byggeentreprise. Du kan læse mere om opmåling og montage her.

  • Er der garanti på nye vinduer og døre?

    Hos Sparvinduer har vi op til 12 års garanti på alle vores vinduer og døre. Du kan læse mere om dette her.