Udestueelementer

Udestueelementer til husets ekstra rum. Udestue, vinterhave eller orangeri. Kært barn har mange navne. Med udestue elementer fra Sparvinduer kan du designe præcis det ekstra rum i huset, som du går og drømmer om. Vælg blot model og indtast dine ønsker.

Udestueelementer

En udestue kan være en god måde at tilføje ekstra kvadratmeter til boligen uden at skulle betale en formue for udvidelsen. Herunder kan du læse mere om det at bygge en udestue. Der er nemlig visse ting, som du bør være opmærksom på. En flot udestue kan sagtens hæve værdien på din bolig betragteligt, men omvendt kan den også vise sig at være en ulempe, hvis den ikke passer til resten af boligen.
Der findes forskellige færdige løsninger, når det gælder udestuer, men oftest får du et markant bedre resultat, hvis du selv tegner og planlægger din udestue og udvælger udestueelementerne. Det kræver en smule ekstra arbejde, men du vil også få en udestue, som rent æstetisk passer bedre til dit hus og ser væsentligt mere eksklusivt ud.

Renovering af udestue

Familien Jensen renoverede en gammel udestue fra 1986 med nye elementer fra Sparvinduer.

Skab en harmonisk udestue

Hvis du vælger at lave en enkel og neutral glaskonstruktion, er du på relativt sikker grund, når du skal bygge en udestue. Denne type af tilbygning kan passe til de fleste huse – uanset om der er tale om en nyere eller ældre bolig.


Selvom du ikke har erfaring med byggeri, så kan du sagtens selv planlægge din udestue, da der er tale om et relativt enkelt byggeri. Der er dog visse ting, som du bør være opmærksom på, så du får skabt en udestue, som passer harmonisk til resten af huset. En udestue skal helst virke som en naturlig forlængelse af boligen og ikke bare en ”påsat” enhed. Det betyder, at du skal tage hensyn til husets arkitektur og stil. Du kan læse mere om udhuse og havestuer her.

Derudover har vi herunder samlet nogle af de overvejelser, som du bør huske, når du skaber din udestue.

Farvevalg

En udestue er oftest en glaskonstruktion, men derfor skal du stadig vælge farver til karmene på vinduer og døre til udestuen. Du har mange forskellige muligheder med hensyn til farvevalg, men generelt skal du vælge mellem en farveløsning som matcher boligens øvrige vinduer, eller en løsning som skaber kontrast.

Det mest oplagt er på mange måder at vælge udestueelementer, som matcher boligens nuværende vinduer. De fleste danske huse har hvide vinduer, hvilket med stor sandsynlighed vil betyde, at udestueelementerne også skal være hvide, hvis de skal matche resten af boligen. Du bør dog ikke begrænse dig selv ved kun at overveje denne løsning.

Hvis du ikke ønsker at få en udestue, som farvemæssigt matcher vinduer og døre i resten af huset, så kan du vælge at købe udestueelementer i en anden farve. En kontrastfarve kan for eksempel være særdeles velfungerende, da man lægger mere mærke til udestuen. Det er også værd at overveje, at mørkere elementer kan virke mere hyggelige end hvide elementer, så overvej dit farvevalg grundigt.

Tagkonstruktion

Det er både almindeligt at se udestuer med glastag og med et lukket tag. Begge løsninger har sine egne fordele og sine egne ulemper.

Et glastag giver dig optimalt lysindfald, men samtidig skal du også være opmærksom på, at udestuen nemt kan blive ufatteligt varm om sommeren, hvis den er sydvendt. Med andre ord bør du have en plan i forhold til at skabe luftgennemstrømning til afkøling, hvis du vælger et glastag.

Alternativt kan du vælge et lukket tag, som skaber mere skygge i udestuen. Denne type af tag vil også give udestuen et mindre drivhusagtigt look, hvilket du måske ønsker.

Valg af vinduer

Vinduerne vil altid være hovedelementet i en udestue, og derfor er det også vinduerne, som kommer til at bestemme udestuens stil. Hvis du vælger store træ/alu vinduer vil udestuen få et moderne udseende på grund af de store glasflader. Ønsker du derimod et mere hyggeligt udseende, bør du overveje vinduer med sprosser eller ganske enkelt at bygge udestuen af flere og mindre vinduespartier.

En udestue med mindre glaspartier kræver en smule mere arbejde i forbindelse med vinduespudsning, men til gengæld er det også en ufatteligt charmerende løsning. Du kan heldigvis også få denne type af udestueelementer i træ/alu, så du få får en udestue, som ikke kræver meget vedligehold. Du kan naturligvis også vælge udestueelementer i træ, hvis du vil have et helt klassisk udseende.

Vinduerne vil almindeligvis være de dyreste udestueelementer, men du kan spare penge, hvis du vælger et fast vindue frem for topstyrede vinduer. Der bør dog stadig være mulighed for udluftning, så du kan vælge at købe fastkarms vinduer med rude opluk øverst eller rude opluk midt. Du kan også vælge et drejekip vindue til din udestue, men du skal være forberedt på, at denne type af vinduer er en anelse dyrere. Drejekip vinduer er primært praktiske at bruge i overetager, da de kan vaskes på begge sider indefra.

Når du køber nye vinduer og døre hos Sparvinduer, betaler du en pris pr. vindue. Det betyder, at du nemt kan sammensætte den rette kombination af fastkarms og topstyrede vinduer, så du får den helt rigtige udestue.

forskellige vinduestyperforskellige vinduestyper
hæveskydedørhæveskydedør

Valg af dør til udestuen

Vinduerne er den dominerende del af en udestue, men døren er mindst lige så vigtigt og fast udestueelement. Mange vælger den dobbelte terrassedør for at skabe en god lufttilstrømning, og det kan være en god idé både at have en dobbelt dør fra huset til udestuen og fra udestuen til haven. Det kan være en stor fordel, hvis du vælger en skydedør, da denne type af dør ikke kan blæse i. Dermed vil du have rig mulighed for at lave en åben gennemgang til haven om sommeren, når der er godt vejr, hvilket også vil betyde, at udestuen ikke overopheder, selvom du vælger et glastag.

Hos Sparvinduer finder du et bredt sortiment af nye vinder og døre, som er perfekte til udestuen. Du kan selv vælge den præcise cm bredde på alle vores vinduer, som er en del af vores brede sortiment, og samtidig får du nye vinduer og døre i en høj kvalitet, hvilket betyder, at du også får op til 12 års garanti.

Ofte stillede spørgsmål

  • Hvad bruges udestueelementer til?  

    Udestueelementer kan både bruges til din udestue, vinterhave eller orangeri. Udestueelementer kan både stå alene i væggen eller bygges sammen til et større stueparti eller til en udestue. Mulighederne er altså uendelige.

  • Kan jeg selv bestemme målene på udestueelementer?

    Alle udestueelementer laves i specialmål, hvilket vil sige at de laves efter dine mål og ønsker så du kan få præcis den udestue, du drømmer om. Udestueelementer sammensættes ofte med en af vores døre for at få en komplet udestue.

  • Hvad skal jeg være opmærksom på når jeg vil købe udestueelementer?

    Hvis du overvejer at købe udestueelementer, så skal du blandt andet være opmærksom på valget af både dør og udestueelementer, så sammensætningen giver mening. Hertil skal du også være opmærksom på bland andet farvevalg, tagkonstruktionen og husets opbygning.