Udluftning og ventiler til vinduer

Læs her, hvad du kan gøre ved dårligt indeklima, og hvordan du undgår fugtproblemer

udluftningsventil monteret i vindueudluftningsventil monteret i vindue

Udluftning til vinduer og indeklima i boligen

Mange boligejere oplever af og til problemer med fugt og dårligt indeklima. 
Læs med her og bliv klogere på, hvorfor problemerne opstår, og hvad du selv kan gøre for at skabe et bedre indeklima i din bolig.

Sørg for at lufte godt ud

Udluftning er altafgørende for et godt indeklima i boligen. Det er derfor en god ide at skabe nogle rutiner, så luften i boligen cirkuleres og udskiftes hver dag. F.eks. kan man gøre det til en del af sin morgen- og aftenrutine at sørge for at lufte godt ud.

Læg udluftningen ind i hverdagens program og sørg for, at lufte ud mindst 10 minutter hver morgen og igen 10 minutter hver eftermiddag/aften, når du er hjemme igen.

Ligeledes er det vigtigt at være ekstra opmærksom på udluftning i rum, som er særligt udsat for fugt. Det kan være badeværelset, køkken og bryggers/vaskerum. Vil du vide mere om fugt og hvordan du kommer disse problemer til livs, kan du læse mere om emnet her

Udluftningsventil til vinduer

Der findes også nogle mere tekniske løsninger, som sørger for udluftning til vinduer. Bl.a. kan vinduet monteres med forskellige udluftningsventiler. En ventil til vinduer er en rigtig god ide, da denne funktion muliggøre en konstant luftgennemstrømning, som sikrer at luften hele tiden udskiftes med frisk luft udefra.

Èn ventil alene, har dog stort set ingen effekt, da dens funktion er afhængig af, at have noget at ”arbejde sammen med”. Du opnår derfor den bedste effekt, såfremt du har monteret flere ventiler i boligen og optimalt set har udluftningsventiler i vinduerne på begge sider af huset. Vinden der blæser henover og rundt om huset resulterer i ventilation, og dermed kan der ”trækkes” frisk luft ind i boligen.

Udluftningsventil til vinduer er en rigtig god ide i de fleste rum, men bør især monteres i baderum osv. da disse rum som nævnt ovenfor typisk er udsat for meget fugt og kondens.

Der findes flere forskellige typer af udluftningsventiler til vinduer – nogen bedre end andre.

Hos Sparvinduer har vi valgt at anvende typen ”trimvent”. Ventilen er en såkaldt spalteventil, hvor der indvendigt er monteret en åbne/lukke mekanisme i vinduet, men hvor der ikke er nogen synlig ventil udvendigt. Luften som trækkes ind gennem ventilen kommer nemlig fra mellemrummet imellem karmen og vinduesrammen. Luftgennemstrømningen åbnes og lukkes med et klik på selve ventilen og kaldes derfor også for en klikventil.

udluftningsventil til vindueudluftningsventil til vindue

Lukkes varmen ud, når ventilerne er åbne?

Det korte svar ja!

Der vil altid være et varmetab, når ventilerne er åbne. Dette varmeudslip er dog så begrænset, at det ikke har nogen større betydning. Og samtidigt med at der ryger noget varm luft ud, skal man huske på, at man også kommer af med den fugtige luft, partikler og skidt fra indeklimaet – Så udluftningen er det værd, på trods af det lille varmetab.

Ventilerne kan selvfølgelig lukkes i særlig koldt eller stormende vejr, blot du husker at åbne dem igen.

Kan udluftningsventiler eftermonteres?

Det kan godt lade sig gøre, men vi vil anbefale at købe vinduer med ventiler monteret fra producenten, da det hurtigt kan blive en både besværlig og bekostelig affære at gøre det efterfølgende.

Så husk!

Vil du undgå fugt og dårligt indeklima, så sørg for at lufte godt ud både morgen og aften. Og lad udluftningsventilerne i vinduerne stå åbne så meget som muligt, så du sikrer en konstant og løbende luftudskiftning i boligen.

Få råd til forandring

Support


Du får selvfølgelig hjælp både før, under og efter dit køb.
Telefon, Email eller chat.

Kontakt os her →

 

Showroom


Besøg os og bliv inspireret i et af vores landsdækkende showrooms.

Find showroom her →

 

Gratis rådgivning


Nogle kan selv, mens andre gerne vil have hjælp, det kræver gode rådgivere og det har vi.


Book er møde her →