Udluftning og ventiler til vinduer

Læs her, hvad du kan gøre ved dårligt indeklima, og hvordan du undgår fugtproblemer

Udluftning til vinduer og indeklima i boligen

Mange boligejere oplever af og til problemer med fugt og dårligt indeklima. 
Læs med her og bliv klogere på, hvorfor problemerne opstår, og hvad du selv kan gøre for at skabe et bedre indeklima i din bolig.

Sørg for at lufte godt ud

Udluftning er altafgørende for et godt indeklima i boligen. Det er derfor en god ide at skabe nogle rutiner, så luften i boligen cirkuleres og udskiftes hver dag. F.eks. kan man gøre det til en del af sin morgen- og aftenrutine at sørge for at lufte godt ud.

Læg udluftningen ind i hverdagens program og sørg for, at lufte ud mindst 10 minutter hver morgen og igen 10 minutter hver eftermiddag/aften, når du er hjemme igen.

Ligeledes er det vigtigt at være ekstra opmærksom på udluftning i rum, som er særligt udsat for fugt. Det kan være badeværelset, køkken og bryggers/vaskerum. Vil du vide mere om fugt og hvordan du kommer disse problemer til livs, kan du læse mere om emnet her

Udluftningsventil til vinduer

Der findes også nogle mere tekniske løsninger, som sørger for udluftning til vinduer. Bl.a. kan vinduet monteres med forskellige udluftningsventiler. En ventil til vinduer er en rigtig god ide, da denne funktion muliggøre en konstant luftgennemstrømning, som sikrer at luften hele tiden udskiftes med frisk luft udefra.

Èn ventil alene, har dog stort set ingen effekt, da dens funktion er afhængig af, at have noget at ”arbejde sammen med”. Du opnår derfor den bedste effekt, såfremt du har monteret flere ventiler i boligen og optimalt set har udluftningsventiler i vinduerne på begge sider af huset. Vinden der blæser henover og rundt om huset resulterer i ventilation, og dermed kan der ”trækkes” frisk luft ind i boligen.

Udluftningsventil til vinduer er en rigtig god ide i de fleste rum, men bør især monteres i baderum osv. da disse rum som nævnt ovenfor typisk er udsat for meget fugt og kondens.

Der findes flere forskellige typer af udluftningsventiler til vinduer – nogen bedre end andre.

I Sparvinduer har vi valgt at anvende typen ”trimvent”. Ventilen er en såkaldt spalteventil, hvor der indvendigt er monteret en åbne/lukke mekanisme i vinduet, men hvor der ikke er nogen synlig ventil udvendigt. Luften som trækkes ind gennem ventilen kommer nemlig fra mellemrummet imellem karmen og vinduesrammen. Luftgennemstrømningen åbnes og lukkes med et klik på selve ventilen og kaldes derfor også for en klikventil.

udluftningsventil

Lukkes varmen ud, når ventilerne er åbne?

Det korte svar ja!

Der vil altid være et varmetab, når ventilerne er åbne. Dette varmeudslip er dog så begrænset, at det ikke har nogen større betydning. Og samtidigt med at der ryger noget varm luft ud, skal man huske på, at man også kommer af med den fugtige luft, partikler og skidt fra indeklimaet – Så udluftningen er det værd, på trods af det lille varmetab.

Ventilerne kan selvfølgelig lukkes i særlig koldt eller stormende vejr, blot du husker at åbne dem igen.

Kan udluftningsventiler eftermonteres?

Det kan godt lade sig gøre, men vi vil anbefale at købe vinduer med ventiler monteret fra producenten, da det hurtigt kan blive en både besværlig og bekostelig affære at gøre det efterfølgende.

Så husk!

Vil du undgå fugt og dårligt indeklima, så sørg for at lufte godt ud både morgen og aften. Og lad udluftningsventilerne i vinduerne stå åbne så meget som muligt, så du sikrer en konstant og løbende luftudskiftning i boligen.

 

Bestil dine nye vinduer her Bestil dine nye døre her

{ 34 comments… add one }
 • Jonas 12. april 2016, 21:31

  Har pvc vinduer. Kan jeg selv montere spalteventil i disse? Og hvilken slags ville være at foretrække?

  • Sparvinduer 3. maj 2016, 13:17

   Hej Jonas,
   Jeg beklager det sene svar.
   Det er desværre ikke muligt at eftermontere ventiler i PVC vinduer.
   Vh
   Frederik / Sparvinduer

 • Per Nielsen 10. januar 2017, 10:16

  Hej
  Vi har en udluftning ventil der er begyndt at hoppe op i nederst del dvs at halvdelen står altid åben.. kan man udskifte den og hvor køber jeg den henne ? Mvh Per

  • Sparvinduer 10. januar 2017, 12:05

   Hej Per,

   Det var da ærgerligt med jeres udluftningsventil, men det finder vi selvfølgelig en løsning på. Jeg vil blot bede jer oprette en reklamation via. http://www.sparvinduer.dk/reklamation/, så finder vi en løsning på jeres udfordring 🙂

   Venlig hilsen
   Frederik, Sparvinduer

 • Mikael Andersen 14. april 2017, 13:13

  Hej
  Vi døjer lidt med sølvfisk på badeværelset – kan det passe det er pga manglende udluftning? Vi lufter ud hver dag, men vi bor i lejlighed så der er intet vindue på badeværelset. Kan man gøre andet? På forhånd tak.
  Mvh Mikael

  • Sparvinduer 20. april 2017, 11:48

   Hej Mikael
   Sølvfisk er glade for varme og fugtige steder, derfor er et badeværelse uden et vindue det rigtige miljø for dem. Der er flere ting du kan gøre, udluftning 5-10 minutter 2-3 gange dagligt. Støvsug sprækker og revner og gør grundigt rent, undgå dog for meget gulvvask. Hvis det ikke hjælper kan du købe insektspray eller lokkedåser eller insektpudder.
   Du kan læse mere om problemet her https://www.bolius.dk/soelvfisk-16896//
   Held og lykke med at komme problemet til livs.
   Venlig hilsen Louise / Sparvinduer

 • jesper 21. november 2017, 23:04

  Hej
  Er det muligt at eftermonter udluftningsventiler i træ alu vinduer?
  Mvh
  Jesper

  • Sparvinduer 27. november 2017, 12:48

   Hej Jesper,

   Det korte svar er nej. Det er utrolig vanskeligt at eftermontere udluftningventiler, så resultatet bliver tilfredsstillende med både funktion og udseende.

   Jeg håber det besvarende dit spørgsmål, og ønsker du en yderligere uddybning, er du meget velkommen til at kontakte os 70 20 18 87.
   Mvh. Louise / Sparvinduer

 • Erling Christiansen 4. januar 2018, 18:42

  Er det muligt at få lavet et vindue med oplukkelig ramme med en ventilator isat termoruder, da vinduet skal være på et badeværelse

  • Sparvinduer 5. januar 2018, 11:18

   Hej Erling,

   Vi kan desværre ikke lave ventilatorer i ruderne, men vi laver ventilationsspalter i vinduesrammen, hvilket også er en rigtig god løsning, til rum der bliver udsat for en høj luftfugtighed.

   Håber det var svar på dit spørgsmål. Ellers er du altid velkommen til at kontakte vores rådgivere til en uforpligtende snak på tlf. 70 20 17 87.
   God dag.
   Mvh. Louise / Sparvinduer

 • Paw T Hansen 8. januar 2018, 20:17

  Hej
  Er det muligt at få udluftning ventil i pvc vindue ?
  På Forhånd Tak
  Vh.
  Paw

  • Sparvinduer 9. januar 2018, 10:49

   Hej Paw,

   Hvis du overvejer at bestille et nyt PVC vindue, har du muligheden for at vælge, at vinduet skal laves med en udluftningsventil. Ventilen kan tilvælges, når du er på det specifikke vindue, som du ønsker. Påtænker du derimod at eftermontere en udluftningsventil i et eksisterende PVC vindue, er det desværre ikke en mulighed. Det er vanskeligt, at eftermontere udluftningsventiler så resultatet bliver tilfredsstillende med både funktion og udseende.

   Håber det besvarede dit spørgsmål, ellers er du meget velkommen til at kontakte os på tlf. 70 20 18 87.
   God dag.
   Mvh. Louise / Sparvinduer

 • Bent 1. august 2018, 12:16

  Hvor meget luftgennemstrømning giver et 30m2 ventil, findes der målinger på det.

  Hilsen
  Bent

  • Sparvinduer 1. august 2018, 13:52

   Hej Bent,

   Vi bruger altid trykventiler i vores elementer, og de fås i to forskellige størrelse – vi vil altid bruge den største ventil, når der er plads til den.
   Men hvis vi tager udgangspunkt i vores mindste ventil, med en udfræsning på 16×226 mm. så giver den en luftgennemstrømning på 3616 mm2.

   Ønsker du at sammenligne med andre ventiler, kan du kigge efter EA værdien. Ovenstående trykventil har en EA på 3000 mm2.

   Jeg håber det besvarede dit spørgsmål.

   God dag.

   Venlig hilsen
   Louise / Sparvinduer

 • Hanne K. Mortensen 23. september 2018, 15:50

  Jeg har plastvinduer med udluftning.
  Den udvendige del af udluftningssystemet er knækket af vejr og vind.
  Kan jeg købe nogle nye til udskiftning?
  Hilsen Hanne

  • Sparvinduer 25. september 2018, 10:28

   Hej Hanne,
   Det er beklageligt med dine udluftningventiler, er det vinduer, som du har købt hos Sparvinduer, skal jeg bede dig om at udfylde en reklamation – den finder du her https://www.sparvinduer.dk/reklamation. Du må meget gerne vedhæfte nogle billeder, så vi kan se hvilken del der er tale om.

   Rigtig god dag.

   Venlig hilsen
   Louise / Sparvinduer

 • poul erik petersen 28. februar 2019, 5:48

  Hej jeg vil gerne høre om jeg kan købe en termovindue med en udsugnings blæser fra rummet og ud en med strøm i hjørnet af vinduet

  • Sparvinduer 4. marts 2019, 9:23

   Hej Poul Erik,
   Det kan vi desværre ikke tilbyde, jeg håber du finder en anden løsning.

   Rigtig god dag
   Mvh. Louise, Sparvinduer

 • Asta 8. marts 2019, 17:55

  Hej .jeg har lige fået ny vindue og tænkt på at det var mærkeligt at Udluftningsventil er monteret ikke op og på siden af vindue….er det en fejl eller hvad ?

  • Sparvinduer 11. marts 2019, 9:06

   Hej Asta,

   Tak for dit spørgsmål, er det korrekt forstået, hvis du regnede med at ventilen sad i toppen af vinduet, og i stedet for sidder den nu i siden af vinduet?
   Det kommer an på hvilke mål, dit vindue er, om den bliver placeret i siden eller i toppen. Hvis vinduet er for smalt til, at ventilen kan sidde i toppen, placeres den i siden.

   Jeg håber det besvarede dit spørgsmål, og ellers er du meget velkommen til at ringe til os.
   God dag.
   Mvh. Louise, Sparvinduer

 • Erik 17. april 2019, 21:21

  Vi har nogle luftkanaler som er åbne hele tiden. Hvordan rengøre man dem, så knappen kan frigøres, og derved lukke kanalen.

  Mvh. Erik

  • Sparvinduer 1. maj 2019, 13:49

   Hej Erik,

   Du kan med forsigtighed tage dem ud, og rengøre dem. Alternativt kan du bruge en kompressor og blæse kanalerne rene.
   Håber det lykkedes, har du flere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

   God dag.
   Vh. Louise, Sparvinduer

 • ole jørgensen 14. maj 2019, 19:45

  Hej sparvinduer.
  Jeg har et af jeres vinduer hvor klikventilen ikke kan lukke,,,,den klikker ikke tilbage,,så den står åben hele tiden,,,hvad kan jeg gøre ?
  kan jeg selv reparere den ?
  Venlig hilsen Ole.

  • Sparvinduer 15. maj 2019, 8:31

   Hej Ole,

   Først og fremmest er det dybt beklageligt, at de selvfølgelig ikke virker, som de skal. Jeg skal bede dig om at oprette en reklamation på http://www.sparvinduer.dk/reklamation. Så vil vi kigge på sagen, og sende dig reservedele om nødvendigt.

   Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at kontakte os.
   God dag.

   Vh. Louise, Sparvinduer

 • Christina larssen 3. september 2020, 20:01

  Hej
  Vi har bondehus vinduer i træ, kan man få lavet udluftningsventiler i dem ?

  • Line Praëm-Nielsen 4. september 2020, 8:02

   Hej Christina

   Jeg vil anbefale dig at spørge vores kunderådgivere – de sidder klar på telefon 70 20 18 87, hvor de hjælper med netop den type spørgsmål.

   God fredag
   Venlig hilsen Line, Sparvinduer

 • Casper Lindbeck 3. december 2020, 0:32

  Hej Sparvinduer.
  Hvad hedder jeres vinduesventil? Synes ikke de er at finde andre steder. Kan der købes reservedele dertil?
  Mvh Casper

  • Line Praëm-Nielsen 4. december 2020, 9:57

   Hej Casper

   Tak for dit spørgsmål 😊
   I bestillingsprocessen på vores hjemmeside finder du en fane, der hedder “ventil”, når varen er lagt i kurven – her kan du vælge hvilken type ventil du ønsker.
   Vores dygtige kunderådgivere sidder klar på telefon og chat samt i udstillingerne og er klar til at hjælpe med netop den type spørgsmål. Kontakt os endelig på 70 20 18 87.

   God weekend,
   Mvh. Line, Sparvinduer

Leave a Comment