Hvorfor opstår der dug på vinduerne, når temperaturen begynder at falde? Er der grund til bekymring hvis dine vinduer dugger? Find svarene og få gode råd til et bedre indeklima i din bolig.
Hvorfor dugger vinduerne?
Dug opstår når varme og kulde mødes, derfor opleves der sjældent, duggede ruder om sommeren, hvor der ikke er stor forskel på temperaturen inde og ude. Når vejret forandrer sig, og temperaturen falder ude og vi tænder for varmen indenfor, opstår der for mange dug eller kondens på vinduerne. Det er et problem, som kan være vanskeligt at forhindre, men med de rette tiltag, kan du faktisk gøre noget for at mindske mængden af dug.
Hvor oplever du duggen?
Der er stor forskel på, om der er dug indvendigt eller udvendigt på vinduet. Indvendig dug kan være skadeligt for indeklimaet i din bolig, og skyldes for høj luftfugtighed. Indvendig dug kan afhjælpes ved regelmæssig udluftning i hjemmet.
Udvendig dug er vanskeligere at gøre noget ved. Hvis du oplever dug på den udvendige side af ruderne, er det et tegn på, at dine vinduer isolerer. Når luften udenfor i løbet af dagen bliver varmere, forsvinder kondensvandet igen fra ruden. Den udvendige dug på energiruder, er dog ikke noget, man skal være bekymret for. Vinduerne er konstrueret til at holde vand ude og tager derfor ingen skade af, at det der sætter sig dug eller kondens på ruden.
Hvis du oplever kondens i mellem glassene i dine vinduer, er ruden punkteret og skal udskiftes. Vinduets isoleringsevne forringes ikke væsentligt, men de fleste synes, det er ærgerligt med en rude, hvor udsynet er blokeret og vælger derfor at udskifte den. Er dit vindue punkteret, og leder du efter nye vinduer? Se vores store udvalg og mange flotte modeller.
Indvendig dug kan give dårligt indeklima og skader dine vinduer
Undersøgelser har vist at indeklimaet har enorm stor betydning for vores generelle sundhedstilstand. Hvis indeklimaet er for fugtigt, kan det påvirke beboernes helbred i form af f.eks. hoste, hovedpine, svien i øjnene, udslæt eller luftvejsallergi. Sådanne symptomer kan være fremprovokeret af et dårligt og fugtigt indeklima. Hvordan er indeklimaet i dit hjem? Få 11 gode råd til et bedre indeklima.
Udover at fugt kan være skadeligt for mennesker, så er et fugtigt indeklima også til skade for vinduer. Når kondensvand gennem længere tid løber fra ruderne og ned på vinduets træværk, kan det medføre vækst af skimmelsvampe og i værste fald rådskader på træet i vinduerne.
Har dine vinduer og døre allerede taget skade, og er det tid til at få dem udskiftet? Se vores store udvalg af døre og vinduer.
Hvad kan du gøre?
Den simple men også mest effektive metode til et forbedret indeklima er udluftning. Luft gerne ud i 5-10 minutter ad gangen 3 gange dagligt. Møbler og vægge nedkøles ikke væsentligt ved udluftning i korte intervaller, og varmetabet er derfor ubetydeligt.
Moderne huse er utrolig velisolerede og meget tætte, luftcirkulationen er derfor lav, hvilket øger behovet for udluftning, såfremt man ønsker at opretholde et sundt indeklima i boligen. Derfor skal der luftes mere ud end i et ældre hus, så dug på ruderne undgås. Har du vinduer med indbygget friskluftventiler, så lad dem stå åbne – gerne hele dagen.
Afhjælp duggede vinduer
Ofte er det sådan, at det er nødvendigt at kende årsagen til problemet, før man kan løse det. Prøv derfor at finde ud af, hvad det er, der gør at vinduerne dugger. Det kan vise sig at være nogle små simple tiltag, der kan formindske kondens problemet markant.
Nye vinduer er mere tætte og har en langt bedre isoleringsevne end gamle vinduer, så selvom det er nødvendigt med hyppigere udluftning, er der stadig penge at spare på varmebudgettet. Når du skal have nye vinduer, er det derfor en god ide at bestille vinduet med udluftningsventiler, så du sørger for at få noget frisk luft ind i boligen.
Gulvvarme har i mange hjem erstattet radiatorerne under vinduerne. Varmen fra radiatorerne er med til at cirkulere luften på indersiden af ruderne og dermed holde dem fri for dug. Har du gulvvarme i dit hjem, kan løsningen være at lufte mere ud.
Dybe vindueskarme er blevet meget populære i herskabslejligheder og villaer gennem de seneste år, da boligen får et særligt klassisk udtryk. De har dog også en ulempe. Dybere vinduesplader eller karme afskærmer varmen fra radiatoren i at nå op til ruden og kan derfor ikke forhindre fugten i at sætte sig. Her er det igen vigtigt at lufte ud og sørge for at trække evt. gardiner og persienner fra.
Gode råd til at undgå dug
Brede persienner og tætte gardiner begrænser luftcirkulationen foran ruden. Sørg for at få luftet godt ud og træk evt. gardinerne fra om natten, så luften får nemmere adgang til ruden.
Brug altid emhætten når du laver mad. Start emhætten så snart komfuret tændes, og lad den gerne køre i 10-15 minutter efter, at komfuret igen er slukket.
Husk at bruge ventilatoren mens du er i bad – og lad den køre i 10-15 minutter efter, du har lukket for vandet. Har du ikke ventilator så luft grundigt ud efter hvert bad.
Tør ikke tøj indendørs, det øger luftfugtigheden markant. Bruger du tørretumbler er det en god idé at lede den varme luft fra tørretumbleren ud i det fri.
Mange planter i huset øger kondensdannelse.
Holder du ferie eller lignende og huset står tomt (1-2 uger eller mere) og der ikke luftes ud i mellemtiden, er der risiko for at vægge, lofter, gulve og møbler kan have optaget fugt. Særligt hvis der samtidig er fugtigt vejr. Den hurtigste måde at komme af med fugten er, at åbne 2-3 vinduer i ventilationsstilling døgnet rundt og hæve temperaturen 4-5°C over det normale i en periode på 8-10 dage.
Hold øje med fugtigheden i dit hus og oplever du problemer med duggede ruder, så forsøg at find årsagen til problemet. Få cirkuleret luften godt rundt i boligen. Lav gennemtræk og sørg for at lufte ud i 10-15 minutter gerne 3 gange dagligt. Efter en kort periode vil de fleste dug problemer være formindsket.