Hvordan er indeklimaet i dit hjem? Få 11 gode råd til et bedre indeklima

Vi mennesker tilbringer i gennemsnit 90% af vores tid indendørs, det er derfor vigtigt, at vi har et godt indeklima.

Indeklimaet kan påvirke vores sundhed og velbefindende, dårligt indeklima kan medføre små gener og i værste fald alvorlige sygdomme.

Vi mennesker reagerer forskelligt på dårligt indeklima, børn og ældre mennesker er mere følsomme, så selvom du ikke oplever nogle gener, kan andre i din familie godt opleve det anderledes.

Selvom det virker som små gener, kan det hurtigt udvikle sig til større problemer eksempelvis allergi, astma, stress og andre sygdomme. Dårligt indeklima kan også påvirke din søvn og din koncentrationsevne, så det er et område, som skal tages alvorligt.

Hvis du oplever dårligt indeklima i din bolig, kan der heldigvis gøres noget ved problemet, her får du 11 gode råd til et bedre indeklima i dit hjem.

1. Luft ud

Det er vigtigt at få luftet godt ud i din bolig, sørg for at få nogle gode vaner og luft ud på nogle bestemte tidspunkter i løbet af dagen eksempelvis når du står op og igen når du kommer hjem fra arbejde, og inden du skal i seng. Hvis du sørger for at lave gennemtræk, er det ikke nødvendigt at lufte ud i mere end 5-10 minutter. På den måde fjerner du dårlig luft og mange af de skadelige partikler fra dit hjem.

Er du ikke god til at få luftet ud, kan det være en god idé med udluftningsventiler i dine vinduer, som hjælper med at udskifte luften i løbet af dagen læs mere om udskiftning og ventiler til vinduerne.

Se de mange vinduesmodeller og vælg forskellige udluftningsventiler. 

2. Gør rent

De fleste synes, at det er så kedeligt at gøre rent, men det er dejligt, når det er overstået, og så er det godt for både dig og dit indeklima med et rent hjem. Hyppig rengøring er det bedste middel til at holde støv og bakterier nede. Det anbefales, at du gør rent en gang om ugen og hovedrent 2 gange årligt. For at gøre det nemt og hurtigt at gøre rent kan du indrette dig praktisk, uden alt for mange ting som skal flyttes, hver gang du svinger støvsugeren eller kluden.

3. Hold en stabil temperatur

Sørg for at varme din bolig ordentligt op, der er større risiko for, at der dannes kondens i din bolig, jo lavere rumtemperaturen er. Det samme gør sig gældende, hvis der er stor forskel på de forskellige rums temperatur. Døjer du med kondens indenfor eller duggede ruder? Se hvordan du kan afhjælpe problemet. 

4. Drop levende lys

Stearinlys og brændeovne er de helt store syndere til et dårligt indeklima. Det kan derfor være en god idé at minimere brugen, da levende lys afgiver flere skadelige partikler, som kan skade lungerne. Hvis du tænder op i brændeovnen eller stearinlysene, så sørg for at lufte godt ud bagefter.

5. Sæt vasketøjet ud

Undgå at tørre vasketøjet indendørs, vådt og fugtigt tøj giver høj luftfugtighed i din bolig. Gør det derfor til en vane at tørre tøj udendørs, som alternativ må tørretumbleren startes.

6. Tænd emhætten

Det er især, når du laver mad, at indeklimaet bliver dårligt. Sørg derfor altid for at tænde emhætten eller åbne vinduet når du har gang i ovnen, komfuret eller ovnen. Lad gerne emhætten være tændt i 10 minutters tid efter at du er færdig med madlavningen.

Se vores kæmpe udvalg

Er du klar til at bestille dine nye vinduer og døre?

7. Sluk for det unødvendige

Har du også en masse små røde lamper, der lyser i dit hjem? Når fjernsynet, x-boksen, radioen og computeren er tændt eller står på standby, øger de mængden af skadelige kemiske stoffer og partikler i boligen. Sluk derfor for alle de nødvendige ting, hvis det ikke kan lade sig gøre, så sørg for at de ikke er støvet og hvirvler unødigt støv rundt i dit hjem.

8. Afgræns fugten

Når du udsætter din bolig for ekstra fugt ved eksempelvis madlavning eller bad, kan de være en god idé at afgrænse fugten, sørg derfor for at lukke dørene så den fugtige luft ikke spreder sig til de omkringliggende rum. Selvom det er de færreste af os, der har lyst til at åbne vinduet efter et dejligt langt og varmt bad, så er det med til hurtigt at fjerne den høje luftfugtighed i rummet hurtigt.

9. Brug ikke spray indendørs

Uanset om det er duftspray, skoimprægnering eller hårlak, så er det bedst at undgå at bruge spray indendørs, da det forurener indeluften. Hvis det er nødvendigt, spray udenfor og lad det sprayede stå og afdampe. 

10. Sov med åben dør

Lad dørene stå åbent, særligt i de rum som i sover i. I rum med lukkede døre kan der ophobe sig forurenet luft, partikler og støv. Det er især vigtigt i børneværelserne, da børns lunger er mere følsomme end voksnes.

11. Indret grønt

Bring naturen ind i dit hjem. Grønne planter især de planter med mange blade er med til at rense luften og tilføre rummet ren ilt.

De 11 råd til et bedre indeklima er en god idé at følge, uanset om du oplever genre med dit indeklima eller ej, for selvom du ikke er mærket af dit indeklima, kan de gode råd være med til at forebygge.

Mange oplever, at de kan mærke en forskel i deres indeklima, når de får nye vinduer og døre. Det kan være fordi hjemmet bliver mere tæt, hvor der før var en konstant udluftning igennem de utætte vinduer, er de utætte vinduer nu udskiftet med nye energirigtige vinduer, som lukker helt tæt.

Er du i tvivl om dine vinduer er utætte? Få 4 tips til at tjekke dine vinduer her.

Det kan være en god idé at udskifte utætte vinduer med nye energirigtige vinduer, det er både godt for dig, dit indeklima og din pengepung. Læs mere om energivinduer og se hvornår det kan betale sig at investere. 

Se vores kæmpe udvalg

Er du klar til at bestille dine nye vinduer og døre?

Få råd til forandring

Support


Du får selvfølgelig hjælp både før, under og efter dit køb.
Telefon, Email eller chat.

Kontakt os her →

 

Showroom


Besøg os og bliv inspireret i et af vores landsdækkende showrooms.

Find showroom her →

 

Gratis rådgivning


Nogle kan selv, mens andre gerne vil have hjælp, det kræver gode rådgivere og det har vi.


Book er møde her →