Buede vinduer

Buede vinduer vælges ofte på grund af deres æstetiske appel. Mens de fleste traditionelle vinduer har en kvadratisk eller rektangulær form, har buede vinduer en buet form i toppen, og et blødere udtryk.

Hvor bruges buede vinduer oftest?

Placeringen af buede vinduer afhænger primært af dine personlige præferencer. De kan anvendes på stort set alle boliger, og næsten hvor som helst. Det er altså op til dig at bestemme, hvor du ønsker at placere dem. Herunder kan du læse lidt mere om de materialer vores buede vinduer findes i, hvilke boligtyper de oftest findes på, samt hvor på boligen de typisk er at finde.

Hvilke materialer kan buede vinduer fås i?

Hos Sparvinduer kan laves vores buede vinduer primært i træ. Det kan godt lade sig gøre at lave dem i PVC, men det kræver at du tager kontakt til os og får lavet en speciel ordre. Når du skal beslutte, hvilket materiale du ønsker, er der flere faktorer at overveje. Trævinduer kræver eksempelvis mere vedligeholdelse end PVC vinduer. Hvis du ønsker at undgå at bruge tid på vedligeholdelse, kan det derfor være en god idé ikke at vælge et vindue af PVC. Til gengæld har du med et trævindue friheden til at ændre farven, når som helst. Altså afhænger det af dine præferencer og prioriteringer, når du skal finde det rette materiale til dit buede vindue.

tværsnit af vindue i trætværsnit af vindue i træ
Træ
tværsnit af vindue i PVCtværsnit af vindue i PVC
PVC

Hvilke typer af boliger har oftest buede vinduer?

Mange køber buede vinduer, når de skal renovere deres bolig, og ønsker at bevare det oprindelige udtryk på boligen, samtidig med at de får nye vinduer. Dette er fordi man ofte finder de buede vinduer på boliger i en ældre byggestil. Boliger såsom landhuse eller gamle villaer gør især brug af buede vinduer.

Her kan du læse om de energimæssige fordele, ved at skifte til nye vinduer.

Buede vinduer findes dog også på boliger der er bygget i en nyere byggestil. Her kan de f.eks. bidrage med en traditionel charme, der giver associationer til den ældre byggestil. Eller de kan bruges i forhold til nyere byggetrends, der har fokus på store mængder af lysindfald, en fornemmelse af åbenhed og organiske former.

buet vinduebuet vindue

Hvor på boligen bruges buede vinduer oftest?

Som sagt, kan du egentlig placere de buede vinduer stort set hvor på boligen du ønsker. Men som inspiration, har vi samlet nogle af de mere populære placeringer til dig.

  • Gavlen

    En populær placering er på boligens gavl. Hvis man ønsker at have et vindue på gavlen, kan det være en fordel med et buet vindue. Dette er fordi, det kan ende med at se lidt klodset ud med et firkantet vindue på denne placering, men også fordi der ofte er bedre plads til et buet vindue.

  • Kvisten

    Mange ældre boligtyper, særligt landhuse, har et buet vindue på kvisten. Dette kan være med til at give boligens loftsetage et charmerende præg.

  • Buet overparti

    Det er også almindeligt at bruge buede vinduer, som et overparti over døre eller traditionelle vinduer. Dette kan både give en positiv æstetisk effekt, men det kan også bidrage med ekstra lysindfald i boligen.

Alternativer til buede vinduer

Hvis man ønsker et mere skarpt afgrænset vindue, eller ønsker man en anden afslutning på vinduet i toppen, kan et skråt vindue være en fin afslutning på et vinduesparti. Det kan være med til at bringe mere lys ind i boligen, og kan få vinduet til at passe med skråningen på taget af huset, og på den måde give en mere naturlig overgang mellem tag, mur og vindue. Skrå vinduer kan fungere som en slags detalje, som kan gøre en væsentlig forskel, både udvendigt og indvendigt.

Runde vinduer kan også være et alternativ til buede vinduer, især hvis du ønsker et lidt anderledes udtryk end hvad et klassisk firkantet eller skråt vindue kan give.

skrå vinduerskrå vinduer