Vinduets u-værdi, energiklasse og EREF-værdi, hvad betyder det?

Mange vælger at udskifte de gamle og utætte vinduer og døre for at energiforbedre boligen, og derfor kan det også være svært at jonglere med alle de underlige energibetegnelser. Læs her hvad betegnelserne betyder og hvad du skal kigge efter i forbindelse med dit køb. 

Energimærkning A eller B

Alle vinduer bliver energimærket efter energistyrelsens energimærkningsordningen, vores vinduer er enten mærket A eller B.
 
  • A mærket vinduer har 3-lags glas
  • B mærket vinduer har 2-lags glas

For at overholde gældende regler jf. Bygningsreglementets energikrav må vinduer med 2-lags glas kun bruges i sommerhuse. I helårsboliger skal være vinduer med 3-lags glas af energimærkning A.

Betegnelser

Når du skal se nærmere på, hvor meget energieffektivt dine vinduer er, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Nedenfor kan du læse om de helt centrale betegnelser indenfor energivinduer, og hvilke betegnelser der er vigtigst for din bolig.


Vinduets energibalance 

Ew står for energibalancetallet. Energibalancetallet indikerer varmetabet vs. varmetilskud. Dvs. forholdet mellem den energi, som tabes gennem fyringsperioden og den energi der tilføres gratis fra solen. Energibalancen afhænger af, hvor på huset dit vindue er placeret. Tilfører du et vindue på husets nordside, vil der ikke tilføres energi om vinteren. Derimod kan et vindue placeret på husets sydside tilføre ekstra varme som kan erstatte dyr varme fra radiatorerne.

 

Afhængig af hvilke vinduer du vælger til din bolig, vil Ew også være forskellig. Det er netop energi-tilskuddet for det eksakte vindue i den valgte udformning og størrelse. Man kan derfor sammenligne Ew fra de forskellige leverandører og forholdsvis let danne sig et overblik over hvilke vinduer, der er mest energieffektive.

EREF værdi

Har man ikke mulighed for at finde vinduet i de præcise mål kan man tage udgangspunkt i Eref. Eref er energibalancen for et referencevindue, dvs. beregninger ud fra et referencevindue på 123 x148 cm uden sprosser og med udgangspunkt i producentens standardrude.

Vinduets u-værdi (uw)

Vinduets isoleringsevne betegnes som U-værdi, og man skelner både mellem vinduets U-værdi og selve glassets U-værdi. U-værdi står for varmetab, og beskriver hvor god en isoleringsevne dit vindue besidder. Kort sagt hvor meget varme der går gennem vinduet indefra og ud. Jo lavere en U-værdi, jo bedre er det derfor for dig.

Skal jeg kigge på EREF værdien eller uw?

Om du skal vægte U-værdien (Uw) eller Eref højst afhænger af, hvordan dit hus ligger i forhold til solen. Har du et hus som opholder sig mest i skyggen, vil du ikke få tilført meget gratis varme fra solen, og det er derfor vigtigere for dig, at du har vinduer som ikke taber på varmen. Her sparer du mest på varmeregningen hvis du prioriterer en lav U-værdi, og på den måde holder varmen inden i huset.

Har du derimod et hus som er udsat for meget sollys, er det vigtigt at dine vinduer formår at udnytte sollyset, og du skal derfor være opmærksom på vinduernes Gw, som er den solvarme vinduet lukker ind i din bolig. På den måde opnår du det bedst mulige energibalance. En positiv Ew-værdi betyder, at der lukkes mere varme ind end ud, dvs. vinduet giver et energitilskud til boligens opvarmning.


BR18 krav

Sparvinduers vinduer og døre lever alle op til de nyeste energikrav samt krav i relation til U-værdier i vinduer og døre. Reglerne administreres i det såkaldte Bygningsreglement BR18, og den måleenhed, der her benyttes til at afgøre, om et vindue lever op til kravene, er den såkaldte Eref.

 

Vi benytter moderne energiruder, som ikke blot har god isoleringsevne, men som også tillader en stor del af solvarmen at gå gennem ruden.

Hos Sparvinduer benytter vi kun energisprosser. Energisprosser har den fordel at de ikke opdeler ruden, som man tidligere har gjort. Ved brug af klæbesprosser kan du bevare rudens isoleringsevne uanset om du ønsker at have vinduer med sprosser eller uden. På den måde går du hverken på kompromis med udtrykket eller vinduets energibesparelser.

De mest relevante betegnelser, du skal kende:

Nye vinduer og døre?

Vi laver flotte vinduer og døre i træ, træ/alu og PVC lige efter dine ønsker og behov. Du kan designe dine nye vinduer og døre, præcis som du ønsker. Du har blandt andet mulighed for selv at vælge farver både indvendigt og udvendigt, og vi producerer efter dine mål, så dine nye elementer passer helt præcist.

Nye vinduer og døre?

Vi laver flotte vinduer og døre i træ, træ/alu og PVC lige efter dine ønsker og behov. Du kan designe dine nye vinduer og døre, præcis som du ønsker. Du har blandt andet mulighed for selv at vælge farver både indvendigt og udvendigt, og vi producerer efter dine mål, så dine nye elementer passer helt præcist.

Priseksempler

Få et overblik over hvor meget det rent faktisk koster at skifte vinduer og døre ud i netop din bolig. Vi har samlet fire priseksempler fra tidstypiske boliger. Find den bolig som minder mest og dig og se prisen for vinduer og døre til det valgte materiale. Priserne er baseret på de mest populære størrelser og tilvalg.

Få råd til forandring

Support


Du får selvfølgelig hjælp både før, under og efter dit køb.
Telefon, Email eller chat.

Kontakt os her →

 

Showroom


Besøg os og bliv inspireret i et af vores landsdækkende showrooms.

Find showroom her →

 

Gratis rådgivning


Nogle kan selv, mens andre gerne vil have hjælp, det kræver gode rådgivere og det har vi.


Book er møde her →