25% netrabat på specialmål!
+
Bestil senest 6. oktober og få levering til kun 375 kr.!

Vinduets U-værdi - og andre energibetegnelser

Der er gode penge at spare ved at skifte til energirigtige vinduer, og har du et ældre hus med de oprindelige vinduer, kan en forbedret U-værdi, altså vinduets varmetab, virkelige mærkes på varmeregningen.

Hvor effektivt energivinduer er, afhænger af vinduets evne til at begrænse husets brug af varme. Det kan enten gøres ved at minimere U-værdien eller ved at forøge den mængde af sollys, der tilføres gennem vinduet.

Her kan du læse lidt om hvad du skal lægge vægt på, når du vælger dine nye vinduer

Energimærkningen er opdelt i to forskellige kategorier – A og B, og det er selvsagt vigtigt for dig at vide hvilke mærkninger, der er er mest hensigtsmæssigt for dig at vælge. Om du skal vælge energivinduer med klasse A eller B afhænger af om du står over en renovering af et ældre hus eller skal i gang med nybyg.

Læs mere om valg af energiklasse til din bolig

Betegnelser

Når du skal se nærmere på, hvor meget energieffektivt dine vinduer er, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Nedenfor kan du læse om de helt centrale betegnelser indenfor energivinduer, og hvilke betegnelser der er vigtigst for din bolig.

 

Vinduets energibalance

Ew står for energibalancetallet. Energibalancetallet indikerer varmetabet vs. varmetilskud. Dvs. forholdet mellem den energi, som tabes gennem fyringsperioden og den energi der tilføres gratis fra solen. Energibalancen afhænger af, hvor på huset dit vindue er placeret. Tilfører du et vindue på husets nordside, vil der ikke tilføres energi om vinteren. Derimod kan et vindue placeret på husets sydside tilføre ekstra varme som kan erstatte dyr varme fra radiatorerne.

Afhængig af hvilke vinduer du vælger til din bolig, vil Ew også være forskellig. Det er netop energi-tilskuddet for det eksakte vindue i den valgte udformning og størrelse. Man kan derfor sammenligne Ew fra de forskellige leverandører og forholdsvis let danne sig et overblik over hvilke vinduer, der er mest energieffektive.

Eref værdi

Har man ikke mulighed for at finde vinduet i de præcise mål kan man tage udgangspunkt i Eref. Eref er energibalancen for et referencevindue, dvs. beregninger ud fra et referencevindue på 123 x148 cm uden sprosser og med udgangspunkt i producentens standardrude.

Vinduets U-værdi (Uw)

Vinduets isoleringsevne betegnes som U-værdi, og man skelner både mellem vinduets U-værdi og selve glassets U-værdi. U-værdi står for varmetab, og beskriver hvor god en isoleringsevne dit vindue besidder. Kort sagt hvor meget varme der går gennem vinduet indefra og ud. Jo lavere en U-værdi, jo bedre er det derfor for dig.

Skal jeg kigge på Eref værdien eller Uw?

 

Om du skal vægte U-værdien (Uw) eller Eref højst afhænger af, hvordan dit hus ligger i forhold til solen. Har du et hus som opholder sig mest i skyggen, vil du ikke få tilført meget gratis varme fra solen, og det er derfor vigtigere for dig, at du har vinduer som ikke taber på varmen. Her sparer du mest på varmeregningen hvis du prioriterer en lav U-værdi, og på den måde holder varmen inden i huset.

Har du derimod et hus som er udsat for meget sollys, er det vigtigt at dine vinduer formår at udnytte sollyset, og du skal derfor være opmærksom på vinduernes Gw, som er den solvarme vinduet lukker ind i din bolig. På den måde opnår du det bedst mulige energibalance. En positiv Ew-værdi betyder, at der lukkes mere varme ind end ud, dvs. vinduet giver et energitilskud til boligens opvarmning.

BR18 krav

Sparvinduers vinduer og døre lever alle op til de nyeste energikrav samt krav i relation til U-værdier i vinduer og døre. Reglerne administreres i det såkaldte Bygningsreglement BR18, og den måleenhed, der her benyttes til at afgøre, om et vindue lever op til kravene, er den såkaldte Eref.

 

Vi benytter moderne energiruder, som ikke blot har god isoleringsevne, men som også tillader en stor del af solvarmen at gå gennem ruden.

Hos Sparvinduer benytter vi kun energisprosser. Energisprosser har den fordel at de ikke opdeler ruden, som man tidligere har gjort. Ved brug af klæbesprosser kan du bevare rudens isoleringsevne uanset om du ønsker at have vinduer med sprosser eller uden. På den måde går du hverken på kompromis med udtrykket eller vinduets energibesparelser.

De mest relevante betegnelser, du skal kende:

 
  • Ew = Varmeregnskab for det specifikke vindue

  • Eref værdi = det samlede varmeregnskab – Indstråling + udstråling for referencevinduet

  • LT = % sollys der går gennem glasset

  • gg = % solvarme der går gennem glasset

  • Gw = betegnelse for den andel af solens varme, der trænger ind igennem ruden.

  • Ug = glassets isoleringsevne.

     

  • U-værdi = vinduets varmetab

Nye vinduer og døre?

Overvejer du at investere i nye vinduer og døre til din bolig? Se nemt og hurtigt hvor meget du kan spare ved at udskifte de gamle vinduer med nogle nye energirigtige.

Gå til energiberegner

Priseksempler

Få et overblik over hvor meget det rent faktisk koster at skifte vinduer og døre ud i netop din bolig. Vi har samlet fire priseksempler fra tidstypiske boliger. Find den bolig som minder mest og dig og se prisen for vinduer og døre til det valgte materiale. Priserne er baseret på de mest populære størrelser og tilvalg.

Du finder vores priseksempler her