5 showrooms med rådgivning
Ingen forudbetaling
+200.000 glade kunder
e-mærket

Opmåling af vinduer og døre – step-by-step guide

Karmmål og hulmål – hvad er det nu lige forskellen er? Og er det svært selv at lave en korrekt opmåling af vinduer?

Vi har gjort det enkelt at måle op til nye vinduer og døre, ved at holde fremgangsmåden simpel og ved hjælp af helt almindelige redskaber. Se vores videoguide og lær, hvordan du selv måler op til nye vinduer, eller læs vores step-by-step guide under videoen.

Det lyder måske som en vanskelig og uoverkommelig opgave at skifte vinduer og døre i et helt hus. Mange har en opfattelse af at, at det kun er en opgave for professionelle, men sandheden er anderledes.

I vores opmålingsvideo får du en enkel step-by-step guide til, hvordan man måler korrekt op til nye vinduer og døre, uanset om det er til et nyt hus, eller om det er tid til at udskifte de gamle vinduer. Du kan også læse vores enkle step-by-step guide herunder. 

Når du skal i gang med din opmåling, kræver det, at du har følgende ting ved hånden, så du kan lave en så præcis og korrekt opmåling som muligt.

Det skal du bruge:

  • Papir
  • Kuglepen eller blyant
  • Målebånd eller tommestok

Hos Sparvinduer oplyser vi altid målene som bredde x højde. Vi anbefaler derfor, at du måler bredden først og højden bagefter – på den måde er du ikke i tvivl om, hvad der er hvad, når du skal indtaste dine oplysninger i produktkonfiguratoren.

Sådan måler du dine vinduer og døre

Hvis du allerede har taget dine gamle vinduer ud, er den nemmeste løsning at måle dem fra ramme til ramme – de såkaldte karmmål. Det er vigtigt, at du fjerner de gamle lister, rester af fuge mm., så du får et præcist mål af vinduet. 

Har du ikke taget dine vinduer ud, skal du ej fortvivle, du skal blot starte med at måle hulmålet og derefter finde det udvendige karmmål – dette gøres på følgende måde:

Hulmål:
Når man taler om at måle vinduer og døre, skal man bruge både hulmål og karmmål. Du starter altid med at måle hulmålene op, da dine karmmål udregnes ud fra dine hulmål. Et hulmål er det udvendige mål på selve hullet i muren.

Start derfor med at måle dine hulmål, altså bredden og højden fra mursten til mursten. Mål gerne forskellige steder, så du er helt sikker på at få de rigtige mål. Nu har du hulmålet. 

Udvendig karmmål:
Når du har fundet hulmålet, skal du efterfølgende finde frem til de udvendige karmmål. De udvendige karmmål er de mål, som vores vinduer og døre bliver produceret i. Udvendige karmmål bregnes på følgende måde: 

  • Hulmål minus 2 cm – 2,5 cm = Udvendigt karmmål

Eksempel: Hulmål 103,5 x 103,5 cm = Udvendige karmmål 101 x 101 cm

Det er vigtigt, at der er gjort plads til isolering rundt om vinduet. Du skal derfor have 2-2,5 cm frit mellem hulmål og karmmål, så isoleringen ikke bliver for kompakt og derved mister sin effekt.

 

Du er nu klar til at bestille dine nye vinduer og døre. Du finder alle vores produkter i specialmål lige her. Leder du efter produkter fra lager i standard mål, kan du finde dine nye vinduer og døre fra lager lige her – vi leverer alle lagervarer inden for 48 timer!

Bemærk artiklen her er vejledende: 
Der kan forekomme specielle konstruktioner, hvor det vil være en god ide at rådføre sig med en professionel.

Har du brug for hjælp?

Hos Sparvinduer er vi altid klar med hjælp eller rådgivning til dit vinduesprojekt. Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe eller skrive til os.

Tlf.: 70 20 18 87 / Mail: sparvinduer@sparvinduer.dk