Opmåling af vinduer

Opmåling af vinduer og døre – step-by-step guide

Karmmål og hulmål – hvad er det nu lige forskellen er? Og er det svært selv at lave en korrekt opmåling af vinduer?

Bestil dine nye vinduer her Bestil dine nye døre her

 

Vi har gjort det enkelt at måle op til nye vinduer og døre, ved at holde fremgangsmåden simpel og ved hjælp af helt almindelige redskaber. Se vores videoguide og lær, hvordan du selv måler op til nye vinduer, eller læs vores step-by-step guide under videoen.

Det lyder måske som en vanskelig og uoverkommelig opgave at skifte vinduer og døre i et helt hus. Mange har en opfattelse af at, at det kun er en opgave for professionelle, men sandheden er anderledes.

I vores opmålingsvideo får du en enkel step-by-step guide til, hvordan man måler korrekt op til nye vinduer og døre, uanset om det er til et nyt hus, eller om det er tid til at udskifte de gamle vinduer. Du kan også læse vores enkle step-by-step guide herunder. 

Når du skal i gang med din opmåling, kræver det, at du har følgende ting ved hånden, så du kan lave en så præcis og korrekt opmåling som muligt.

blyant_tommestok_papir

Det skal du bruge:

 • Papir
 • Kuglepen eller blyant
 • Målebånd eller tommestok

Hos Sparvinduer oplyser vi altid målene som bredde x højde. Vi anbefaler derfor, at du måler bredden først og højden bagefter – på den måde er du ikke i tvivl om, hvad der er hvad, når du skal indtaste dine oplysninger i produktkonfiguratoren.

Sådan måler du dine vinduer og døre

Hvis du allerede har taget dine gamle vinduer ud, er den nemmeste løsning at måle dem fra ramme til ramme – de såkaldte karmmål. Det er vigtigt, at du fjerner de gamle lister, rester af fuge mm., så du får et præcist mål af vinduet. 

Har du ikke taget dine vinduer ud, skal du ej fortvivle, du skal blot starte med at måle hulmålet og derefter finde det udvendige karmmål – dette gøres på følgende måde:

udvendige_hulmaalHulmål:
Når man taler om at måle vinduer og døre, skal man bruge både hulmål og karmmål. Du starter altid med at måle hulmålene op, da dine karmmål udregnes ud fra dine hulmål. Et hulmål er det udvendige mål på selve hullet i muren.

Start derfor med at måle dine hulmål, altså bredden og højden fra mursten til mursten. Mål gerne forskellige steder, så du er helt sikker på at få de rigtige mål. Nu har du hulmålet. 

Udvendig karmmål:
Når du har fundet hulmålet, skal du efterfølgende finde frem til de udvendige karmmål. De udvendige karmmål er de mål, som vores vinduer og døre bliver produceret i. Udvendige karmmål bregnes på følgende måde: 

 • Hulmål minus 2 cm – 2,5 cm = Udvendigt karmmål

Eksempel: Hulmål 103,5 x 103,5 cm = Udvendige karmmål 101 x 101 cm

Det er vigtigt, at der er gjort plads til isolering rundt om vinduet. Du skal derfor have 2-2,5 cm frit mellem hulmål og karmmål, så isoleringen ikke bliver for kompakt og derved mister sin effekt.

 

Du er nu klar til at bestille dine nye vinduer og døre. Du finder alle vores produkter i specialmål lige her. Leder du efter produkter fra lager i standard mål, kan du finde dine nye vinduer og døre fra lager lige her – vi leverer alle lagervarer inden for 48 timer!

Bemærk artiklen her er vejledende: 
Der kan forekomme specielle konstruktioner, hvor det vil være en god ide at rådføre sig med en professionel.

{ 18 comments… add one }
 • Peter jensen 5. marts 2019, 7:57

  Hej spar
  Vil gerne købe mine vinduer hos jer,men er i tvivl om opmåling,da mine gamle vinduer går helt tæt på en limtræsbjælke i toppen dvs. Uden fuge,skal der være fuge på de nye vinduer mod limtræsbjælken.

  • Sparvinduer 8. marts 2019, 9:16

   Hej Peter,

   Jeg vil helt klart anbefale plads til en fuge ved det nye vindue, det er den eneste måde, du kan være sikker på, at det slutter helt tæt for vind og vejr.
   Derfor er det en god idé, når du tager de nye mål, at trække 2,5 cm. fra til en fuge.

   Har du yderlige spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.
   Rigtig god dag.
   Venlig hilsen Louise, Sparvinduer

 • Steffen Munk Jensen 27. marts 2019, 13:57

  Hej,
  Kigger man på jeres opmålings instruktionsvideo, og bladrer frem til 00:48 viser videoen en fuge på 2,5 cm bredde. Da denne fuge skal være på begge sider af vinduet giver det en total forskel mellem hulmål og karmmål på 5 cm.
  I tekst beskrivelsen af hvordan opmålingen skal gøres, trækker i kun totalt 2-3 cm fra.
  Hvilken metode er korrekt?
  Hilsen Steffen

  • Sparvinduer 27. marts 2019, 14:55

   Hej Steffen,

   Jeg beklager forvirringen med to forskellige instruktioner, det korrekte er at fratrække i alt 25 mm. – altså plads til 12,5 mm. fuge i hver side samt top og bund.
   Jeg håber det besvarede dit spørgsmål, ellers er du velkommen til at skrive igen, eller ringe til vores rådgivere.

   God dag.
   Venlig hilsen Louise, Sparvinduer

 • Rami 27. oktober 2019, 22:27

  Hej, Jeg skal bruge en terrassedør til et murhul på 140 cm i bredde, hvad er den optimale løsning?

  • Sparvinduer 2. januar 2020, 9:32

   Hej Rami,

   Det vi vil rigtig gerne hjælpe med, det er dog bedst, hvis du ringer til vores kundeservice og tager en snak med en af vores vinduesrdådgivere, som kan hjælpe dig, med den bedste løsning til din bolig. Nummeret er 70201887.

   Rigtig god dag, venlig hilsen Louise, Sparvinduer

 • Svend Aage Kristiansen 7. januar 2020, 18:22

  Hvorfor er der ikke en guide til hvordan man opmåler en dør/terrassedør.
  Hvordan ved man om det er højre eller venstre hængslet, om det er en udadgående eller indadgående, der er kun vist opmåling af vinduer
  På forhånd tak. Svend Aage

  • Sparvinduer 27. maj 2020, 9:39

   Hej Svend Aage,

   Beklager det sene svar,
   Ja det kan jeg godt se vi mangler en video som viser, tak for input 🙂
   Hvis du stadigvæk har brug for at læse mere om åbningsretninger, vil jeg anbefale at du kigger på denne side https://www.sparvinduer.dk/aabningsretninger/
   Ellers er du også altid velkommen til at kontakte vores rådgivere i kundeservice på telefon 70 20 18 87.

   God dag.
   Venlig hilsen Louise, Sparvinduer

 • Svend Erik Christensen 26. februar 2020, 14:56

  Vi skal have nye vinduer og dør i vores kolonihavehus men den karm der er der nu er 113 mm og jeres er129 kan det ændres så de passer til vores hus
  Hilsen Svend

  • Sparvinduer 27. maj 2020, 9:56

   Hej Svend Erik,

   Beklager det sene svar, hvis det stadigvæk er aktuelt så kan der sagtens laves vinduer og døre i fyrretræ med en karm på 116 mm. så er det næsten ikke til at se forskel.
   Kontakt endelig vores dygtige rådgivere i kundeservice, hvis du har yderligere spørgsmål på telefon 70 20 18 87.

   God dag.
   Venlig hilsen Louise, Sparvinduer

 • Jytte Thomsen 30. april 2020, 11:36

  Jeg har brug for en ny yderdør i mit kolonihavehus, men kan ikke tage et hulmål, da der allerede sidder en dør i hullet. Hvordan klarer jeg det? Måler døren og bestiller en ny uden karm? Eller?
  Mvh Jytte

  • Sparvinduer 27. maj 2020, 9:21

   Hej Jytte,

   Du kan sagtens måle op til din nye dør, selvom den gamle dør stadigvæk sidder i. På denne side er der er video, som viser hvordan, samt en guide der beskriver, hvad du skal gøre https://www.sparvinduer.dk/opmaaling-vinduer/

   Kontakt endelig vores kundeservice, hvis du har flere spørgsmål.
   God dag.
   Venlig hilsen Louise, Sparvinduer

 • Martin Larsen 2. juni 2020, 10:24

  Vi har en udestue, hvor vinduerne er sat direkte ind i trærammen. Der er så påsat glaslister inde og ude til at holde det på plads.

  Hvis vi bestiller med glasmål der svarer til hulmål kan vi så sætte dem direkte ind i hullerne, eller er vinduets fysiske størrelse større end glasmålet (vi bestiller kun vinduer, uden ramme)? Vi tænker at trække ca. 1 cm fra, til en lille silikonefuge for at sikre lukningen ud til trærammen på de 4 sider af glasset

  • Line Praëm-Nielsen 12. juni 2020, 10:32

   Hej Martin

   I dit tilfælde vil jeg anbefale dig at tage kontakt til vores dygtige rådgivere i kundeservice – de sidder klar til at hjælpe dig på bedste vis 🙂
   Du kan rette spørgsmål på telefon 70 20 18 87.

   God dag til dig
   Venlig hilsen Line, Sparvinduer

 • Kim Mikkelsen 25. juni 2020, 15:02

  Hvis man skal montere to eller flere vinduer side om side, skal de så samles helt tæt sammen, eller skal der være plads til fuge mellem de enkelte vinduer ?

  • Line Praëm-Nielsen 24. juli 2020, 7:48

   Hej Kim 😊

   Tak for dit spørgsmål.
   Vores dygtige kunderådgivere sidder klar på telefonerne fra kl. 8-15 idag, fredag og de kan præcist svare dig på den type spørgsmål. De kan kontaktes på tlf. 70 20 18 87.

   God dag til dig

 • Kirsten Lundsgaard 4. februar 2021, 18:50

  Jeg bygger et nyt lille sommerhus til sommer, og jeg har ladet mig fortælle, at jeg skal oplyse karmmålet, når jeg indhenter tilbud på døre og vinduer.
  Mine yderdøre skal have et dørplademål på B: 80 x H: 195 cm
  Hvad vil det ydre karmmål være?

  • Line Praëm-Nielsen 5. februar 2021, 10:22

   Hej Kirsten

   Når du bestiller en dør hos os følger der en karm med til den – det er vigtigt at du afsætter plads til karmen også. Bygger du et helt nyt hus og bestiller helt nye døre, kan du tilpasse størrelsen på dørene (med karmmål) efter hvilke mål du ønsker de skal have.
   Renoverer du et ældre hus og udskifter eksisterende døre, dvs. beholder de eksisterende hulmål til dørene, skal du måle disse og bestille dine mål derefter. Fra hulmålets størrelse skal du fratrække ca. 3 cm – så har du karmmålet😊 Du kan læse mere her: https://www.sparvinduer.dk/opmaaling-vinduer/

   Kontakt én af vores dygtige kunderådgivere på telefon 70 20 18 87, så hjælper de dig videre.

   Line, Sparvinduer

Leave a Comment