Opmåling af vinduer

Opmåling af vinduer og døre – step-by-step guide

Karmmål og hulmål – hvad er det nu lige forskellen er? Og er det svært selv at lave en korrekt opmåling af vinduer?

Vi har gjort det enkelt at måle op til nye vinduer og døre, ved at holde fremgangsmåden simpel og ved hjælp af helt almindelige redskaber. Se vores videoguide og lær, hvordan du selv måler op til nye vinduer, eller læs vores step-by-step guide under videoen.

Det lyder måske som en vanskelig og uoverkommelig opgave at skifte vinduer og døre i et helt hus. Mange har en opfattelse af at, at det kun er en opgave for professionelle, men sandheden er anderledes.

I vores opmålingsvideo får du en enkel step-by-step guide til, hvordan man måler korrekt op til nye vinduer og døre, uanset om det er til et nyt hus, eller om det er tid til at udskifte de gamle vinduer. Du kan også læse vores enkle step-by-step guide herunder. 

Når du skal i gang med din opmåling, kræver det, at du har følgende ting ved hånden, så du kan lave en så præcis og korrekt opmåling som muligt.

blyant_tommestok_papir

Det skal du bruge:

 • Papir
 • Kuglepen eller blyant
 • Målebånd eller tommestok

Hos Sparvinduer oplyser vi altid målene som bredde x højde. Vi anbefaler derfor, at du måler bredden først og højden bagefter – på den måde er du ikke i tvivl om, hvad der er hvad, når du skal indtaste dine oplysninger i produktkonfiguratoren.

Sådan måler du dine vinduer og døre

Hvis du allerede har taget dine gamle vinduer ud, er den nemmeste løsning at måle dem fra ramme til ramme – de såkaldte karmmål. Det er vigtigt, at du fjerner de gamle lister, rester af fuge mm., så du får et præcist mål af vinduet. 

Har du ikke taget dine vinduer ud, skal du ej fortvivle, du skal blot starte med at måle hulmålet og derefter finde det udvendige karmmål – dette gøres på følgende måde:

udvendige_hulmaalHulmål:
Når man taler om at måle vinduer og døre, skal man bruge både hulmål og karmmål. Du starter altid med at måle hulmålene op, da dine karmmål udregnes ud fra dine hulmål. Et hulmål er det udvendige mål på selve hullet i muren.

Start derfor med at måle dine hulmål, altså bredden og højden fra mursten til mursten. Mål gerne forskellige steder, så du er helt sikker på at få de rigtige mål. Nu har du hulmålet. 

Udvendig karmmål:
Når du har fundet hulmålet, skal du efterfølgende finde frem til de udvendige karmmål. De udvendige karmmål er de mål, som vores vinduer og døre bliver produceret i. Udvendige karmmål bregnes på følgende måde: 

 • Hulmål minus 2 cm – 2,5 cm = Udvendigt karmmål

Eksempel: Hulmål 103,5 x 103,5 cm = Udvendige karmmål 101 x 101 cm

Det er vigtigt, at der er gjort plads til isolering rundt om vinduet. Du skal derfor have 2-2,5 cm frit mellem hulmål og karmmål, så isoleringen ikke bliver for kompakt og derved mister sin effekt.

 

Du er nu klar til at bestille dine nye vinduer og døre. Du finder alle vores produkter i specialmål lige her. Leder du efter produkter fra lager i standard mål, kan du finde dine nye vinduer og døre fra lager lige her – vi leverer alle lagervarer inden for 48 timer!

Bemærk artiklen her er vejledende: 
Der kan forekomme specielle konstruktioner, hvor det vil være en god ide at rådføre sig med en professionel.

{ 6 kommentarer… Tilføj en kommentar }

 • Peter jensen 5. marts 2019, 7:57

  Hej spar
  Vil gerne købe mine vinduer hos jer,men er i tvivl om opmåling,da mine gamle vinduer går helt tæt på en limtræsbjælke i toppen dvs. Uden fuge,skal der være fuge på de nye vinduer mod limtræsbjælken.

  • Sparvinduer 8. marts 2019, 9:16

   Hej Peter,

   Jeg vil helt klart anbefale plads til en fuge ved det nye vindue, det er den eneste måde, du kan være sikker på, at det slutter helt tæt for vind og vejr.
   Derfor er det en god idé, når du tager de nye mål, at trække 2,5 cm. fra til en fuge.

   Har du yderlige spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.
   Rigtig god dag.
   Venlig hilsen Louise, Sparvinduer

 • Steffen Munk Jensen 27. marts 2019, 13:57

  Hej,
  Kigger man på jeres opmålings instruktionsvideo, og bladrer frem til 00:48 viser videoen en fuge på 2,5 cm bredde. Da denne fuge skal være på begge sider af vinduet giver det en total forskel mellem hulmål og karmmål på 5 cm.
  I tekst beskrivelsen af hvordan opmålingen skal gøres, trækker i kun totalt 2-3 cm fra.
  Hvilken metode er korrekt?
  Hilsen Steffen

  • Sparvinduer 27. marts 2019, 14:55

   Hej Steffen,

   Jeg beklager forvirringen med to forskellige instruktioner, det korrekte er at fratrække i alt 25 mm. – altså plads til 12,5 mm. fuge i hver side samt top og bund.
   Jeg håber det besvarede dit spørgsmål, ellers er du velkommen til at skrive igen, eller ringe til vores rådgivere.

   God dag.
   Venlig hilsen Louise, Sparvinduer

 • Allan 1. april 2019, 23:00

  Hvordan er reglerne for opmåling af tag vinduer/ ovenlysvindue?

  • Sparvinduer 3. april 2019, 9:04

   Hej Allan,

   Hvis ikke du allerede har et ovenlysvindue, så skal du kontakte en ekspert, som kan komme ud og hjælpe.
   Har du allerede et ovenlysvindue, så skal du måle det gamle vindue indefra, og se om der nogle af de standardmål, vores ovenlysvinduer har, og se om der er nogle som passer til din bolig.

   Jeg håber det besvarede dit spørgsmål, ellers er du meget velkommen til at kontakte os.

   God dag.
   Venlig hilsen Louise, Sparvinduer

Efterlad en kommentar