Derfor opstår dug

Dug og kondens er et almindeligt problem, som mange danskere oplever i deres hjem. Duggen og kondensen opstår, når varm, fugtig luft rammer en kold overflade. Der kan for eksempel opstå dug, når varm og fugtig luft fra et rum kommer i kontakt med en kold rude. Dette vil få fugten i den varme luft til at kondensere på den kolde rude. Årsagen til dette fænomen er, at varm luft kan indeholde mere fugt end kold luft. Derfor kondenserer fugten i luften, når luften bliver kølet ned.

Hvorfor oplever man problemer med fugt på nye vinduer?

Du kan godt risikere, at du kommer til at opleve mere dug, hvis du udskifter vinduerne i din bolig. Årsagen til den øgede mængde kondens er nemlig, at vinduerne er blevet tættere, og dette stiller højere krav til din udluftning af huset.

Hvis du har udskiftet dine vinduer, og du oplever øgede mængder dug, er det vigtigt at du finder en løsning på problemet. Dine gamle vinduer var med stor sandsynlighed utætte, hvilket løbende gav udluftning, men nu mangler du denne udluftning på grund af dine nye vinduer.

Det er generelt en god idé, hvis du lufter grundigt ud 2-3 gange om dagen. Dette kan dog undgås, hvis du har et ventilationsanlæg, som kan varetage udluftningen for dig. Det kan desuden også være en god idé, hvis du åbner ventilationsspalterne i vinduerne og lader dem stå åbne for at få en smule løbende udluftning.

Gamle vinduer kan være effektive til at fjerne dug på grund af deres naturlige utæthed, som skaber øget udluftning. Dette betyder dog på ingen måde, at gamle vinduer er mere hensigtsmæssige end nye. Det kan tydeligt ses på din varmeregning, hvis du har utætte vinduer, hvilket hurtigt kan blive dyrt. Nye vinduer isolerer bedre, og her kan du selv styre udluftningen efter behov.

Hvor oplever man oftest dug?

Du kan i princippet opleve problemer med fugt i alle husets rum, hvis du er uheldig, men der er visse rum, hvor man oftere oplever problemer med dug.

Mennesker er én af de hyppige kilder til fugt i et rum, for vi producerer både store mængder fugt og varme. Et voksent menneske har et væsketab på omkring 3-4 liter i døgnet, og omkring halvdelen af dette væsketab sker igennem huden og i udåndingsluften.

En familie kan hurtigt producere rigtig store mængder fugt i løbet af et døgn, og derfor oplever man ofte problemer med dug i rum med mange mennesker. Soveværelset er dog også et rum, hvor der hyppigt opstår dug ved vinduerne, for vi opholder os rigtig mange timer i dette værelse, når vi sover.

Køkken, badeværelse og bryggers er også rum, hvor der hyppigt opstår dug, og dette kan især være et problem, hvis man tørrer tøj indenfor. Med andre ord er det generelt en god idé at undgå dette, hvis det er muligt.

Se vores kæmpe udvalg

Er du klar til at bestille dine nye vinduer og døre?

Hvad kan duggen medføre?

Du skal ikke nødvendigvis bekymre dig, hvis der hyppigt opstår dug i dit hjem. Det er for eksempel naturligt, at der opstår dug, hvis man er mange mennesker i det samme rum, eller når man sover i et rum.

Dug vil ofte vise sig på vinduerne i natte- og morgentimerne, og denne dug er meget naturlig. Oplever du, at der er dug på vinduerne om morgenen, kan du blot tørre den væk og lufte ud. Herefter vil duggen ikke være problematisk.

Du skal være bekymret, hvis der er omfattende problemer med dug i dit hus. Det er for eksempel problematisk, hvis næsten altid er dug på indersiden af dine vinduer, og der ikke umiddelbart er en direkte grund til duggen.

Det er også problematisk, hvis der er så meget dug på indersiden af et vindue, at det lægger sig som vand på vinduesrammen, da det med tiden vil udvikle sig til mere omfattende problemer med råd og svamp.

Hvis der er rigtig meget dug på dine vinduer, kan det være et tegn på, at de er meget velisolerede, og at der er utilstrækkelig udluftning. Dette er et symptom på, at der med tiden kan opstå alvorligere problemer med for eksempel skimmelsvamp, og derfor er det vigtigt at få løst problemet.

Skimmelsvamp er særdeles skadeligt for indeklimaet i en bolig, og derfor er det vigtigt, at du tager problemet i opløbet. Heldigvis er der mange forskellige tiltag, som kan skabe en bedre ventilation i dit hus.

Undgå dug på ruder

Uanset om du har meget eller lidt dug på dine ruder, er det en god idé at få det fjernet. Dug er skadeligt for vinduet, og det vil især tære på vinduets holdbarhed, hvis det lægger sig som vand på rammen eller sprosser i træ.

Hvis du allerede døjer med dug på vinduerne og planlægger at udskifte dem, skal du være forberedt på, at problemet måske bliver værre. Derfor er det en god idé at tage visse forholdsregler, når du udskifter dine vinduer, så fugten ikke får lov at blive et problem.

Det er muligt, at det er nødvendigt med en ventilationsløsning for at fjerne problemet, men der er heldigvis også andre og billigere muligheder.

Vi du vide mere om hvordan du kan undgå dug og få et bedre indeklima

- Læs mere på Sådan undgår du dug på ruderne.

Få råd til forandring

Support


Du får selvfølgelig hjælp både før, under og efter dit køb.
Telefon, Email eller chat.

Kontakt os her →

 

Showroom


Besøg os og bliv inspireret i et af vores landsdækkende showrooms.

Find showroom her →

 

Gratis rådgivning


Nogle kan selv, mens andre gerne vil have hjælp, det kræver gode rådgivere og det har vi.


Book er møde her →