Støjdæmpende og lydisolerende vinduer

Der er få ting der kan ødelægge hjemmets fred som støj. Måske bor du tæt på motorvejen? Eller en meget aktiv del af byen? Uanset hvad der larmer i dit boligområde, så har generende støj udefra en negativ effekt på vores dagligdag. Det kan være svært at finde ro hvis hele bybilledet synes at være flyttet ind i stuen, og i værste fald kan det føre til symptomer på stress. Heldigvis er der ingen grund til hverken at gå med høreværn eller pakke flyttekasserne. Lydisolerende vinduer kan nemlig dæmpe støjen markant.

Hvad er lydisolerede vinduer og hvordan virker de?

Nu bliver det en smule teknisk, men vi vil forsøge at forklare effekten af lydisolerede vinduer så simpelt som muligt. Først lad os få på plads, at “støjdæmpende vinduer”, “lyddæmpende vinduer” etc. betyder det samme. Kært barn har mange navne.

3 lags vinduer i muremestervilla indefra3 lags vinduer i muremestervilla indefra

Hvordan fungerer lyddæmpende vinduer?

Lyd er i virkeligheden små bølger i luften. Den lyddæmpende effekt disse vinduer har, kommer af at forstyrre og afbryde bølgerne. Det gør de på flere måder.

 • Ruderne i vinduet har typisk forskellige tykkelser. Et almindeligt vindue kan ofte have to ruder med samme tykkelse f.eks. (4 mm - 4 - 4) mens lyddæmpende ruder kan have mål på f.eks. (6-8-4). Dette er for at undgå svingninger. Når lydbølgerne rammer glasset, vil det vibrere en lille smule, og hvis to af ruderne har samme tykkelse, forstærker de hinandens svingninger, og støjen dæmpes derfor ikke.

 • Afstanden mellem de varierende ruder er også af betydning. En lidt større afstand kan have en stor effekt, da det også gør det sværere at skabe svingninger.

 • Tykkere glas er også med til at reducere støj. Det er af den simple årsag, at lydbølgerne har sværere ved at sætte en tykkere rude i svingning. Selvom én af ruderne i lydisolerende vinduer ofte er en smule tykkere, er der ingen synlig ændring på vinduet før man kommer helt tæt på. Forskellen er ikke mere end 2-4 mm.

 • Det er selvfølgelig ikke kun glasset der skal tænkes over, men hele vinduets konstruktion. Karmen er lige så vigtig. Derfor er det vigtigt at have gode, tætte tætningslister og huske at skifte dem, hvis de ikke længere slutter tæt. Ellers mister du en stor del effekten fra det lyddæmpende glas.

Både vores 3-lags og 2-lags vinduer kan fås med lydisolerende ruder - læs mere her omkring de forskellige glastyper: valg af ruder

3-lags vindu i træ3-lags vindu i træ

Hvorfor bør du overveje støjdæmpende vinduer?

Dit hjem er er et fristed, og er ofte dér de fleste af os genoplader efter en lang dag eller uge. Det kan derfor virke ekstremt invasivt, når udefrakommende støj trænger ind og forstyrrer freden. Om støjniveauet skyldes tung trafik eller lidt for festlige naboer, så kan en del af løsningen findes i ordentlig lydisolering.

Hvor stor er den lydisolerende effekt?

Lydstyrke måles i enheden decibel. For reference er lyden fra en stille laptop ca. 20 dB, mens af stå ved siden af en benzindrevet græsslåmaskine er ca. 90 dB. Du kan se flere eksempler i grafikken til højre.

En enkelt decibel i forskel kan næsten ikke høres, men ved bare 10 dB er der tale om en halvering af lydniveauet. Der skal altså ikke mange decibel til, før der kan opfattes en tydelig ændring.

Ved et almindeligt 3-lags vindue reduceres lydstyrken med lidt over 30 dB. Med lydreducerende vinduer er denne lydstyrke formindsket med over 40 dB. Der er altså en forskel på minimum 10 dB mellem almindelige og lydisolerende vinduer, hvilket giver en effektiv "usynlig" lydisolering. For det menneskelige øre betyder det halvt så meget støj i din dagligstue, hvilket er en meget tydelig ændring.

decibel visualiseringsskaladecibel visualiseringsskala

Udover den indlysende fred der kommer ved mindre støj, er der også andre fordele ved stilhed som man skal huske at overveje:

 • Larm er en kilde til stress, særligt hvis den fjerner fokus fra arbejdsopgaver. Flere af os arbejder i dag hjemmefra, men det kan være svært at koncentrere sig om excel-ark og e-mails, når trafikstøj fra ringvejen generer dig. Lad ikke støjen overtage din hverdag eller dit helbred.

 • Selv hvis der ikke er en direkte negativ effekt af larm i dit hjem - som f.eks. en mindre produktiv arbejdsdag - så kan larm være en sådan konstant i din hverdag, at man først indser at den er der, når man pakker bilen og kører til sommerhuset. Lad ikke støj blive din nye normal, når der findes et alternativ.

 • Som med al anden renovering, så øger du din boligs værdi ved at installere nye vinduer. Overvejer du støjdæmpende ruder, bor du med sandsynlighed i et område, hvor der er brug for dem. Måske nær en stor vej? Det kan skubbe eventuelle købere væk fra deres drømmehus, hvis de tror at lyden af trafik vil genere dem i hjemmet. Men når du præsenterer dem for effektiv lyddæmpning i vinduerne, får boligen pludselig al den charme tilbage som den stod i fare for at miste med sin beliggenhed.

Har du lyst til at læse mere omkring støjens indflydelse på os mennesker, så kan du læse mere i denne artikel fra DR: https://www.dr.dk/nyheder/indland/stort-dansk-studie-stoej-fra-trafik-og-jernbane-giver-markant-hoejere-risiko-demens

Ofte stillede spørgsmål

 • Hvad er fordelene ved lydisolerende vinduer?

  Et lydisolerende vindue har oftest som minimum ét lag glas som er tykkere end resten, som giver bedre lydisolation, fordi der er mere materiale som lydbølgerne skal igennem, samtidig med, at de forskellige tykkelser af glas gør det svært for lydbølgerne at sætte alle glassene i svingninger, og dermed får lyden sværere ved at bevæge sig fra det ene lag glas til det næste.
 • Hvornår skal man købe lyddæmpende vinduer?

  Bor man lige ved siden af en vej, en togbane eller noget tredje, som støjer meget, så kan lyddæmpende vinduer være en velsignelse. Der bliver mere stille i dit hjem, og du bliver ikke konstant generet af lyde udefra. Konstant støj kan have en negativ effekt på vores helbred, og derfor kan det være en fordel at anskaffe sig lydisolerende vinduer.
 • Hvad koster lydisolerende vinduer?

  Den lydisolerende del i vinduet er typisk et ekstra lag glas, som er tykkere end resten. Derfor er det sjældent særlig dyrt at få et lydisolerende vindue, men prisen afhænger selvfølgelig af hvor stort vinduet er, og dermed hvor meget glas der skal til.