Hvad er energiruder?
Energiruder og termoruder blandes ofte sammen, og det skyldes primært, at energiruder er en form for moderne termoruder. Ligesom termoruden har en energirude også mindst to lag glas, men derudover har energiruden også andre fordele.
En energirude er en form for rude, hvor ydersiden på det inderste lag glas har en tynd metalbelægning. Denne belægning er med til at kaste en del af varmestrålingen tilbage i huset, men tillader samtidig også, at solens varme og lys trænger ind. Dette betyder med andre ord, at du får en rude, som er særdeles energivenlig og samtidig hjælper med at holde boligen varm. Energiruder giver også en markant større komfort i hjemmet, da man eksempelvis ikke oplever, at det trækker, hvis man sider nær et vindue.
Energiruder er den moderne erstatning til termoruder, og derfor også den vinduestype, som anvendes i nye boliger.
Hvad forskellen på termorude og energirude?
Den primære forskel mellem gammeldags termoruder og moderne energiruder er den tynde metalbelægning, som en energirude har på ydersiden af det inderste lag glas. Denne metalbelægning giver dog også en markant målbar effekt, der kan opsummeres som rudens U-værdi.
Før 1960’erne bestod en rude almindeligvis kun af ét lag glas. Disse ruder havde en U-værdi på 6. Til sammenligning har en gammeldags termorude en U-værdi på 3, mens en standard energirude er helt nede på en U-værdi på 1,1. Her skal det naturligvis nævnes, at jo lavere U-værdien er, des bedre er isoleringsevnen.
Hvis du vil læse mere om U-værdi, kan du læse afsnittet herunder. Alternativt er du også velkommen til at springe det over og gå videre til næste afsnit, hvor du kan læse mere om, hvilke funktioner dine ruder bør have.
Hvad er u-værdi?
U-værdi er en teknisk betegnelse for isoleringsevne og kan både bruges om eksempelvis ydervægge og om glas og ruder. Det er en teknisk værdi, som du ofte vil støde på, hvis du søger teknisk rådgivning.
U-værdien kaldes også for transmissionskoefficienten, og den fortæller hvor stor en varemængde målt i Wh, der passerer gennem én kvadratmeter af ruden eller væggen på en time. Denne værdi er målt ud fra den antagelse, at forskellen mellem den indvendige og den udvendige side er på 1 grad celsius.
Jo lavere værdi en U-værdi har, des bedre er isoleringsevnen. Derfor kan det være et godt pejlemærke, når man skal sammenligne vinduer. Som tidligere nævnt har en standard energirude en U-værdi på 1,1, hvilket er lavt. Med andre ord er det en type af rude, som er særdeles energivenlig.
Hvilke funktioner skal dine energiruder have?
Hvis du har ruder, som ikke er blevet skiftet siden ruder konge var knægt, så er det muligt, at det ikke kan betale sig kun at udskifte én rude i boligen. I stedet kan det være en god idé at udskifte alle ruderne i boligen på én gang. Du kan læse mere om energiruder her.