Sådan kan du benytte håndværkerfradraget i 2021!

Hvad og hvor meget kan du fradrage efter de nye regler? Læs med her og bliv klogere på dine muligheder for håndværkerfradrag anno 2021.

Bestil dine nye vinduer her Bestil dine nye døre her

 

Hvad er håndværkerfradrag, og hvor meget kan du fradrage efter reglerne? Læs med her og bliv klogere på dine muligheder for håndværkerfradrag i 2021.

Med finanslovsaftalen fra 2020, er BoligJobordningen – også kaldet håndværkerfradraget – gjort permanent for at lette hverdagen for familierne og reducere omfanget af sort arbejde.

Du skal indberette arbejdet for det forgangne år i din forskudsopgørelse senest d. 1. september 2021. 

Læs med og bliv lidt klogere på, hvor meget og hvilken type arbejde du har mulighed for at fradrage på årsopgørelsen. Kan man mon også få fradrag, selvom man bor til leje? Og hvordan er det nu lige, du i sidste ende indberetter dit fradrag.

Fokus på grønne investeringer og renoveringer

Det er ikke muligt at få håndværkerfradrag for hvilket som helst arbejde, men til blandet andet grønne tiltag og renoveringer i dit hjem kan du benytte dig af fradraget. F.eks. kan du benytte SKAT håndværkerfradrag til montering af nye vinduer og døre i din bolig. 

Du kan blandt andet få fradrag til følgende:

 • Energirenovering
 • Klimatilpasning
 • Nye vinduer og døre
 • Energiforsyning
 • Grøn vedligeholdelse
 • Installation af tyverialarm 

Hvis du eksempelvis går og overvejer at få nye vinduer og døre, kan du trække håndværkerens arbejdsløn fra til montering af dine nye vinduer og døre. Da det er med til at forbedre din eksisterende bolig, du får nye vinduer, kan spare på varmen og trække det fra i SKAT håndværkerfradrag.   

Hvor meget kan du få i håndværkerfradrag?

I 2021 er det muligt at få langt højere fradrag via BoligJob-ordningen.

Det er de samme ydelser, du kan få fradrag for som i 2020, men håndværkerfradraget fordobles fra 12.500 kr. til 25.000 kr. pr. person, mens fradraget for serviceydelser som rengøring, vinduespudsning og visse typer af havearbejde firdobles fra 6.200 kr. til 25.000 kr.

Håndværkerfradraget er 25.000 kr. årligt pr. person, men deles samtidig op i to grupper:

 1. Håndværkerfradrag: Et fradrag på 25.000 kr. pr. person pr. år i 2021 for arbejdsløn til håndværksydelser til udvalgte energiforbedringer og/eller klimatilpasning
 2. Serviceydelser: Et fradrag på 25.000 kr. pr. person pr. år i 2021 for arbejdsløn til serviceydelser – fx rengøring, børnepasning og havearbejde

I alt kan der fradrages 50.000 kr. pr. person pr. år i 2021. I 2020 var det 18.700 kr. Samtidig hæves skatteværdien for servicefradraget fra 27 % til 35 %.

Du finder en liste over godkendte ydelser her: haandvaerkerfradrag.dk

Hvem kan få fradrag?

Der findes en række krav for at kunne få fradraget. Du skal blandt andet have almindelig skattepligt i Danmark og være fyldt 18 år inden udgangen af det år, hvor arbejdet blev udført.

Du kan læse mere om, hvilke krav du skal opfylde for at kunne benytte håndværkerfradraget her: bolius.dk

Hvor meget fradrag er du berettiget til?

Ægtefæller og samlevere med fælles økonomi kan dele fradraget uanset, hvem der har betalt. Hver ægtefælle/samlever kan i 2021 få fradrag for op til 25.000 kr. for både håndværkerydelser (12.500 i 2020) og serviceydelser (6.200 kr. i 2020). Beløbet overføres ikke automatisk, så indtast hver jeres andel i jeres årsopgørelse

Hvis andre i en husstand, fx dine børn over 18 år, skal have fradrag for udgiften, skal de have betalt et beløb svarende til fradraget. Beløbet skal betales elektronisk, enten til håndværkeren, eller til den i husstanden, som har betalt håndværkeren.

 

Eksempel:

Bor i 2 personer over 18 år i boligen, og har i delt udgifterne til arbejdslønnen, kan hver af jer få fradrag for den del, som I har betalt.

Ægtefæller og samlevere, der fører fælles økonomi, har mulighed for at dele fradraget mellem dem, som de har lyst til – dette gælder også, selvom den ene person skulle have betalt hele regningen.

 

Kan man også få håndværkerfradrag i lejeboligen og sommerhuset?

Du kan kun få fradrag til vedligeholdelse og reparation af en eksisterende helårsbolig eller fritidsbolig. Du kan altså ikke få fradrag for nybyggeri. Du kan heller ikke få fradrag for arbejde i forbindelse med anlæggelse af have – det er kun de tilbagevendende arbejder med vedligeholdelse af haven, der giver mulighed for servicefradrag.

Kun ejerne af en fritidsbolig (og deres ægtefæller) kan få fradrag for fritidsbolig. Du kan ikke få fradrag for serviceydelser, hvis du lejer dit sommerhus ud.

Selv om du har både helårsbolig og sommerhus, kan du højst få fradrag for 25.000 kr. i 2021 for håndværkerydelser (12.500 kr. i 2020) og serviceydelser (6.200 kr. i 2020). Her er det vigtigt at huske at det kun er arbejdslønnen, du kan få fradrag for.

Sommerhus

Regler ved fritids- og sommerhuse i udlandet

Fritidsboliger er også omfattet af håndværkerfradraget. Det gælder både sommerhuse, fritidsboliger og ferieejerlejligheder, uanset om de ligger i Danmark eller i udlandet.

Det er de samme typer udgifter, du kan trække fra for fritidsboliger som for helårsboliger. Du får dog kun et årligt samlet fradrag for serviceydelser og for håndværksydelser.

Ud over de generelle betingelser gælder følgende for fritidsboliger:

 • Det er kun ejeren af fritidsboligen og ejerens ægtefælle, der kan få fradrag.
 • Hvis fritidsboligen har været udlejet en del af året, er der ikke fradrag for serviceydelser i form af rengøring, vinduespudsning, havearbejde mv.
 • Du skal betale ejendomsværdiskat af fritidsboligen.
 • Selvom du både har helårsbolig og fritidsbolig, kan du højst få et årligt fradrag på 6.200 kr. i serviceydelser i 2020 (6.100 kr. i 2019) og 12.500 kr. i håndværksydelser i 2020 (12.200 kr. i 2019).

Krav til virksomheder

Vær opmærksom på følgende, når du hyrer en virksomhed til en opgave, du ønsker håndværkerfradrag for:

 • At virksomheden er momsregistreret
 • Er det en udenlandsk virksomhed, der udfører service og vedligeholdelse i Danmark, skal den desuden være registreret i registeret for udenlandske tjenesteydere (RUT)
 • Få dokumentation for arbejdet, hvor lønudgiften fremgår særskilt
 • Betal regningen elektronisk – ikke med kontanter eller check

 

Regler for ejerlejligheder, leje- og andelsboliger

Mange er slet ikke klar over, at de også kan benytte håndværkerfradraget, selvom de bor til leje. Der er dog nogle særlige regler gældende for personer, der bor til leje, i andelsboliger eller har ejerlejlighed.

Lejlighed

Du kan få håndværkerfradrag uanset, om du har ejet eller lejet din bolig. Der er dog tre betingelser:

 • Du skal selv betale for arbejdet.
 • Du skal have ret til at vedligeholde boligen (ved vedligeholdelsesarbejde).
 • Du skal bo i boligen, mens arbejdet bliver udført.

I alle tilfælde skal arbejdet være omfattet af listen over godkendte ydelser med håndværkerfradrag.

 

Kan man få fradrag på arbejde udført at privatpersoner?

Det er udelukkende serviceopgaver i hjemmet, som du kan benytte private leverandører og privatpersoner til for at få fradrag i BoligJobordningen. Vær opmærksom på følgende:

 • Personen er fyldt 18 år ved udgangen af indkomståret og har almindelig skattepligt i Danmark.
 • Personen må ikke have fast bopæl i den husstand, hvor arbejdet udføres. Ved sommerhuse gælder den regel, at personen ikke til dagligt må dele bopæl med ejeren af det sommerhus, hvor arbejdet udføres.
 • Få personen til at udfylde en serviceerklæring. På den måde sikrer du, at personen lever op til kravene. Find en serviceerklæring hos SKAT.
 • Du skal have dokumentation for arbejdet, hvor lønudgiften fremgår særskilt.
 • Betal regningen til personens bankkonto. Der gives ikke fradrag for betaling med kontanter eller check.

For at udnytte håndværkerfradraget, skal dette indtastes i TastSelv Borger på www.skat.dk under “indberet servicefradrag (håndværkerfradrag). Betalingstidspunktet for arbejdet afgør, hvilket år det skal indberettes under. Når du har registreret dit fradrag. vil det automatisk blive overført til din årsopgørelse.

tastselv

Sådan angiver du dit fradrag:

 1. Log-in på Tast Selv
 2. Indtast hver betaling for sig selv uden moms
 3. Oplysningerne overføres automatisk til din årsopgørelse

OBS: Du skal bruge dokumentation for det arbejde og den betaling du indtaster. Det er vigtigt at gemme dokumentationen, da SKAT kan bede om dokumentation på et senere tidspunkt.

Vi ønsker dig god fornøjelse med renoveringen!

Bestil dine nye vinduer her Bestil dine nye døre her

{ 36 comments… add one }
 • Sami Sleiman 4. december 2016, 0:36

  Er fradraget kun gældene i 2016-2017 eller er det noget der forsætter i flere år. Har selv en vinduespudser virksomhed og kunne være dejligt og vide hvordan det ser ud efter 2017

  • Sparvinduer 5. december 2016, 10:34

   Hej Sami,

   Som udgangspunkt gælder håndværkerfradraget kun for arbejdslønnen til de godkendte grønne ydelser, f.eks. montering af nye vinduer og døre og energirådgivning til nye energiforbedringer i din bolig, der udføres i perioden fra og med d. 1. januar 2016 til og med d. 31 december 2017.

   Derefter vides det ikke, om regeringen beslutter at justere/forlænge håndværkerfradraget, eller om det fjernes helt.

   Jeg håber, at du fik svar på dit spørgsmål 🙂

   Venlig hilsen
   Frederik, Sparvinduer

 • Morten Thomsen 23. marts 2017, 14:32

  Hey spar vinduer…

  Jeg har et lille spørgsmål ang. håndværkerfradrag, virker det for alle håndværker også vinduespudser?
  så ville jeg nemlig gerne skrive det ind på min side..
  https://www.faapudset.dk/

  mvh Morten Thomsen

  • Sparvinduer 24. marts 2017, 9:42

   Hej Morten

   Det er muligt at få fradrag til serviceydelser såsom rengøring, børnepasning, havearbejde og vinduespudsning. Hvert år kan en person over 18 år få et fradrag på 6.000 kr. for serviceydelser og 12.000 kr. til håndværkere.

   Håber det besvarede dit spørgsmål, ellers kan du læse mere her http://www.haandvaerkerfradrag.dk/

   Venlig hilsen Louise / Sparvinduer

 • Jonas Jøregsen 30. marts 2017, 14:59

  Husk i øvrigt, at det er muligt både at få håndværkerfradrag OG Energitilskud ved montering af nye energibesparende vinduer.

  Læs evnt om det på http://energitilskud.info

  • Sparvinduer 3. april 2017, 10:27

   Hej Jonas
   Det er korrekt – Der rig mulighed for tilskud og fradrag ved montering af nye energiruder. Derudover kan der også være store besparelser i varmeregningen.
   Håndværkerfradraget kan naturligvis fås til alle vores vinduer.
   Venlig hilsen Louise / Sparvinduer

 • John johansen 2. oktober 2017, 15:51

  Kan man også få tilskud til nyt tag.

 • Joan Hjarsen 11. marts 2018, 22:25

  Kan få fradrag, hvis man selv har sat nye vinduer og døre i huset.
  Kun regning på køb af vinduer

  • Sparvinduer 12. marts 2018, 8:53

   Hej Joan,
   Nej det kan du desværre ikke, det er kun muligt at få fradrag til regningen på håndværkerene.

   God dag.
   Mvh. Louise / Sparvinduer

 • Hans 20. marts 2018, 18:51

  Kan man få fradrag, når en lejelejlighed bliver istandsat ved fraflytning?

  Mvh Hans

  • Sparvinduer 23. marts 2018, 8:41

   Hej Hans,

   Der gælder særlige regler om håndværkerfradrag, når du bor til leje.

   Du skal selv betale regningen – du kan derfor ikke få fradrag for betaling, der sker via huslejen, en evt. vedligeholdelseskonto eller fra boligforeningen.
   Du skal have ret til vedligeholdelsen. Din råderet som lejer af en lejlighed, vil fremgå af lejekontrakten og vedligeholdelsen/renoveringen skal altså ligge inden for din ret til vedligeholdelse af boligens ydre og indre rammer.
   Samt du skal bo i lejligheden, imens arbejdet bliver udført.

   Du kan læse mere om reglerne her http://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759

   Jeg håber det var svar på dit spørgsmål.
   God dag.
   Mvh. Louise / Sparvinduer

 • Rasmus 7. maj 2018, 8:26

  I skriver:
  “Eksempel:
  Bor i 2 personer over 18 år i boligen, og har i delt udgifterne til arbejdslønnen, kan hver af jer få fradrag for den del, som I har betalt, dvs. mulighed for 2 x 18.000 kr. i fradrag.”
  Det går jeg ud fra er per år.
  Kan man få dette fradrag både i 2018 og 2019 sådan det totalt for to personer er 72.000 kr.?

  • Sparvinduer 18. maj 2018, 10:02

   Hej Rasmus,

   Det er korrekt at hver person over 18 år, har mulighed for at få op til 18.000 kr. i fradrag pr. år. Dog er det maks. 12.000 kr. til håndværkerfradrag og maks. 6.000 kr. til serviceydelser.
   Reglerne er gældende for 2018, jeg ved ikke om regeringen ændrer på det i 2019.

   Håber det besvarede dit spørgsmål.

   God dag.
   Vh. Louise / Sparvinduer

 • Aene Hejlesen 9. oktober 2018, 23:25

  DER STÅR TIL HAVEARBEJDE, GÆLDER DET OGSÅ OPRENSNING AF
  DAM SOM LIGGER I HAVEN

  • Sparvinduer 19. oktober 2018, 11:50

   Hej Aene,

   Det er kun muligt at få fradrag for ‘almindeligt’ havearbejde dvs. Græsslåning, klipning af hæk, lugning, beskæring af buske og træer (ikke træfældning og fjernelse af væltede træer), snerydning, fliserensning af terrasser, indkørsler m.m.
   Du kan læse mere på – https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759

   Håber det gav svar på dit spørgsmål.

   God dag.
   Venlig hilsen
   Louise / Sparvinduer

 • Bjarne Holst 21. maj 2019, 14:22

  Hej
  Hvis vi som par har større fradrag end 2 x 12200 i 2019, kan det resterende beløb så fradrages i 2020

  • Sparvinduer 22. maj 2019, 8:05

   Hej Bjarne,

   Nej desværre, fradraget kan kun fradrages i det år, regningen er betalt.

   God dag.
   Vh. Louise, Sparvinduer

 • Margit Rasmussen 8. marts 2020, 14:06

  husejer.
  Hvis man selv udfører vedligehold, isolerer tag og lign. efter normen, kan de udgifter man har til materiale afskrives?

  • Sparvinduer 27. maj 2020, 9:34

   Hej Margit,

   Beklager det sene svar, nej det kan det desværre ikke. Det er kun arbejdslønnen man kan trække fra i håndværkerfradrag, og der skal være en faktura på arbejdslønnen.

   God dag.
   Venlig hilsen Louise, Sparvinduer

 • Jes Nyrup Nielsen 18. april 2020, 8:31

  Kan man trække arbejdslønnen til udskiftning af varmtvandsbeholder fra, i en ejebolig. mvh Jes

  • Sparvinduer 27. maj 2020, 9:25

   Hej Jes,

   Du kan læse mere om hvilke ydelser der går ind under håndværkerfradraget på SKATs hjemmeside https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759
   Håber det kan hjælpe.

   God dag.
   Venlig hilsen Louise, Sparvinduer

 • Kim 20. april 2020, 11:49

  Hvornår skal man indberette håndværkerfag når man har fået laver i 2020

  • Sparvinduer 27. maj 2020, 9:24

   Hej Kim,

   Det skal man senest 2 måneder efter årsskiftet – det vil sige arbejde du har fået lavet i 2020, skal senest indberettes i slutningen af februar 2021.

   God dag.
   Venlig hilsen Louise, Sparvinduer

 • Mette 28. maj 2020, 4:32

  Hvad hvis man har gæld til det offentlige, påvirker det på nogen måder håndværkerfradraget på årsopgørelsen?

  • Line Praëm-Nielsen 12. juni 2020, 10:29

   Hej Mette 🙂

   Beklager det lidt sene svar.
   Alt hvad der angår gæld og offentlige myndigheder skal du kontakte SKAT vedrørende.

   God dag
   Venlig hilsen Line, Sparvinduer

 • christian hau 4. oktober 2020, 10:03

  Når i skriver en regning på nye vinduer, er regningen så delt op i brugte materialer og arbejdsløn ved fremstillingen af vinduerne? Jeg har forstået, at det kun er arbejdslønnen, der er fradragsberettiget.

  • Line Praëm-Nielsen 9. oktober 2020, 8:21

   Hej Christian 🙂

   Håndværkerfradraget dækker over de udgifter du har i forbindelse med monteringen af nye døre/vinduer – det kan fx være den tømrer du hyrer til at montere dine nye elementer. Tømrerens arbejdstimer kan du trække fra. Du kan læse mere om det her: https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759

   God dag til dig
   Mvh. Line, Sparvinduer

 • Ole Rasmussen 8. december 2020, 10:29

  Hej
  Kan man få håndværkerfradrag, hvis man selv køber vinduerne og får en håndværker til at sætte dem i ?
  På forhånd tak
  Mvh Ole

  • Line Praëm-Nielsen 11. december 2020, 11:03

   Hej Ole

   Det korte svar er: Ja, det kan du😊
   Du kan trække den udgift du har i forbindelse med den håndværker, der monterer dine nye døre og vinduer fra.

   God weekend

   Mvh. Line
   Sparvinduer

 • Sara 15. januar 2021, 19:37

  Hej, Hvordan indberetter man håndværkerfradrag når man er gift. Vi har betalt 17.500kr. I arb.løn. Skal den så deles i to eller kan vi hver især indberette de 17.500kr. ? Vh.Sara

  • Line Praëm-Nielsen 21. januar 2021, 16:08

   Hej Sara 🙂

   Håndværkerfradraget deler I imellem jer. Du kan læse mere om det nye håndværkerfradrag her: https://skat.dk/skat.aspx?oid=1040

   God dag til dig

   Mvh. Line, Sparvinduer

 • Robert 26. januar 2021, 0:06

  Hej Sparvinduer
  Jeg har et spørgsmål ang. håndværkerfradrag i 2021 år . Kan man også få tilskud til f.eks. fliserensning eller algebehandling af tag ? Jeg vil gerne skrive det ind på min hjemmeside https://willflo.dk
  Mvh Robert , willFlo Vinduespolering

Leave a Comment