Sådan kan du benytte håndværkerfradraget i 2020!

Hvad og hvor meget kan du fradrage efter de nye regler? Læs med her og bliv klogere på dine muligheder for håndværkerfradrag anno 2020.

Bestil dine nye vinduer her Bestil dine nye døre her

 

Hvad er håndværkerfradrag, og hvor meget kan du fradrage efter reglerne? Læs med her og bliv klogere på dine muligheder for håndværkerfradrag i 2020.

Med den nye finanslovsaftale for 2020, bliver BoligJobordningen også kaldet håndværkerfradraget gjort permanent for at lette hverdagen for familierne og reducere omfanget af sort arbejde. 

Du skal indberette arbejdet for det forgangne år i din forskudsopgørelse senest d. 1. maj 2020. 

Læs med og bliv lidt klogere på, hvor meget og hvilken type arbejde du har mulighed for at fradrage på årsopgørelsen. Kan man mon også få fradrag, selvom man bor til leje? Og hvordan er det nu lige, du i sidste ende indberetter dit fradrag.

Fokus på grønne investeringer og renoveringer

Det er ikke muligt at få håndværkerfradrag for hvilket som helst arbejde, men til blandet andet grønne tiltag og renoveringer i dit hjem kan du benytte dig af fradraget. F.eks. kan du benytte SKAT håndværkerfradrag til montering af nye vinduer og døre i din bolig. 

Du kan blandt andet få fradrag til følgende:

 • Energirenovering
 • Klimatilpasning
 • Nye vinduer og døre
 • Energiforsyning
 • Grøn vedligeholdelse
 • Installation af tyverialarm 

Hvis du eksempelvis går og overvejer at få nye vinduer og døre, kan du trække håndværkerens arbejdsløn fra til montering af dine nye vinduer og døre. Da det er med til at forbedre din eksisterende bolig, du får nye vinduer, kan spare på varmen og trække det fra i SKAT håndværkerfradrag.   

Hvor meget kan du få i håndværkerfradrag?

Fradraget er 18.500 kr. årligt, men deles samtidig op i to grupper:

 1. Håndværkerfradrag
 2. Serviceydelser 

12.500 kr. af de i alt 18.500 kr., afsættes til håndværkerydelser. De sidste 6.000 kr. kan benyttes til serviceydelser som f.eks. børnepasning, havearbejde eller vinduespudsning. 

Du finder en liste over godkendte ydelser. (http://haandvaerkerfradrag.dk/)

Hvem kan få fradrag?

Alle personer over 18 år, har mulighed for at få et årligt fradrag på 18.500 kr. inkl. moms (12.500 kr. til energi- og klimaforbedringer, og 6.100 kr. til serviceydelser). For at kunne modtage fradraget, skal du være bosat i boligen i den tid, hvor arbejdet udføres og arbejdet skal være indbefattet i listen over de ydelser, der giver dig ret til fradrag.

OBS: For at kunne udnytte fradraget for hjemmeboende børn over 18 år, SKAL de have betalt regningen for arbejdet elektronisk, enten til håndværkeren eller til forældrene.

Hvor meget fradrag er du berettiget til?

Er i flere personer i husstanden, kan hver person over 18 år få fradrag for den del, hver enkelt person har betalt. For at alle personer i husstanden over 18 år kan få fradrag, kræver det at hver person indberetter sin andel af udgiften SKATs hjemmeside.

Eksempel:

Bor i 2 personer over 18 år i boligen, og har i delt udgifterne til arbejdslønnen, kan hver af jer få fradrag for den del, som I har betalt, dvs. mulighed for 2 x 18.500 kr. i fradrag.

Ægtefæller og samlevere, der fører fælles økonomi, har som de eneste mulighed for at dele fradraget mellem dem, som de har lyst til – dette gælder også, selvom den ene person skulle have betalt hele regningen.

Kan man også få håndværkerfradrag i lejeboligen og sommerhuset?

Fradraget omfatter alle typer af boliger. Du kan altså benytte SKAT håndværkerfradrag, uanset om der er tale om en villa, lejebolig, eller et sommerhus. Mange er ikke klar over, at man som lejer af en lejlighed eller som ejer af fritids- og sommerhuse også har mulighed for at benytte SKAT håndværkerfradrag – dette gælder også, hvis dit fritids- eller sommerhus ligger i udlandet. Men for at kunne benytte det årlige håndværkerfradrag på arbejde udført i fritids- eller sommerhuset, kræver det, at der betales ejendomsværdiskat. 

Det er ligeledes muligt at benytte din ægtefælles håndværkerfradrag, også selvom han/hun ikke står som ejer af fritids- eller sommerhuset, det kræver blot, at I var gift på tidspunktet for udførelsen af arbejdet.

Regler ved flere ejere af fritids- eller sommerhuse

Ejer du et sommerhus i fællesskab med andre, kan alle ejere, der betaler ejendomsværdiskat, få et årligt fradrag på 18.500 kr. til de lønudgifter, der måtte være i forbindelse med arbejdet. Man skal dog være opmærksom på, at man kun har mulighed for ét årligt håndværkerfradrag, og man selv skal vælge/prioritere fordelingen mellem helårsboligen og sommerhuset.

Sommerhus

Regler ved fritids- og sommerhuse i udlandet

Har du et fritids- eller sommerhus beliggende uden for Danmark, gælder andre regler end ved fritids- og sommerhuse i Danmark. Nedenfor finder du et overblik over de gældende regler:

Krav til virksomheden der udfører arbejdet:

 • Virksomheden der udfører arbejdet skal være momsregistreret
 • Ligger dit fritids- eller sommerhus i et ikke-EU-land kræver det, at virksomheden er momsregistreret eller er registreret til andre indkomstskatter på det arbejde der udføres
 • For at kunne udnytte håndværkerfradraget skal det land, hvor fritids- eller sommerhuset ligger, udveksle oplysninger med Danmark

Du finder en uddybende beskrivelse af regler for fritids- og sommerhuse i udlandet på www.skat.dk

Regler for ejerlejligheder, leje- og andelsboliger

Mange er slet ikke klar over, at de også kan benytte håndværkerfradraget, selvom de bor til leje. Der er dog nogle særlige regler gældende for personer, der bor til leje, i andelsboliger eller har ejerlejlighed.

Lejlighed

Som lejer:

 • Du skal selv betale regningen – du kan derfor ikke få fradrag for betaling, der sker via huslejen, en evt. vedligeholdelseskonto eller fra boligforeningen.
 • Du skal have ret til vedligeholdelsen. Din råderet som lejer af en lejlighed, vil fremgå af lejekontrakten og vedligeholdelsen/renoveringen skal altså ligge inden for din ret til vedligeholdelse af boligens ydre og indre rammer.

Som ejer:

 • Du skal have ret til vedligeholdelsen. Råderetten for ejere fremgår i foreningens vedtægter. Hvis råderetten for vedligeholdelse/istandsættelse ligger hos bestyrtelsen af andels- eller ejerforeningen, eller pålægger udgiften en opsparing (f.eks. vedligeholdeskonto), kan du som ejer ikke få fradrag for arbejdslønnen.

Kan man få fradrag på arbejde udført at privatpersoner?

For at kunne få fradrag for udført arbejde, skelnes der i mellem de opgaver, der går under betegnelsen “serviceydelser” og “energi- og klimaforbedringer”.

Serviceydelser:

Under serviceydelser ligger f.eks. rengøring, vinduespudsning og børnepasning. Serviceydelserne må både udføres af virksomheder og privatpersoner med dansk skattepligt.

Energi- og klimaforbedringer:

Under energi- og klimaforbedringer findes vedligeholdelsesopgaverne som f.eks. nye vinduer og døre, montering af solceller og lignende. Energi- og klimaforbedringerne må KUN udføres af momsregistrerede virksomheder.

Indberetning af håndværkerfradrag

For at udnytte håndværkerfradraget, skal dette indtastes i TastSelv Borger på www.skat.dk under “indberet servicefradrag (håndværkerfradrag). Betalingstidspunktet for arbejdet afgør, hvilket år det skal indberettes under. Når du har registreret dit fradrag. vil det automatisk blive overført til din årsopgørelse.

tastselv

Sådan angiver du dit fradrag:

 1. Log-in på Tast Selv
 2. Indtast hver betaling for sig selv uden moms
 3. Oplysningerne overføres automatisk til din årsopgørelse

OBS: Du skal bruge dokumentation for det arbejde og den betaling du indtaster. Det er vigtigt at gemme dokumentationen, da SKAT kan bede om dokumentation på et senere tidspunkt.

Vi ønsker dig god fornøjelse med renoveringen!

Bestil dine nye vinduer her Bestil dine nye døre her

{ 28 comments… add one }
 • Sami Sleiman 4. december 2016, 0:36

  Er fradraget kun gældene i 2016-2017 eller er det noget der forsætter i flere år. Har selv en vinduespudser virksomhed og kunne være dejligt og vide hvordan det ser ud efter 2017

  • Sparvinduer 5. december 2016, 10:34

   Hej Sami,

   Som udgangspunkt gælder håndværkerfradraget kun for arbejdslønnen til de godkendte grønne ydelser, f.eks. montering af nye vinduer og døre og energirådgivning til nye energiforbedringer i din bolig, der udføres i perioden fra og med d. 1. januar 2016 til og med d. 31 december 2017.

   Derefter vides det ikke, om regeringen beslutter at justere/forlænge håndværkerfradraget, eller om det fjernes helt.

   Jeg håber, at du fik svar på dit spørgsmål 🙂

   Venlig hilsen
   Frederik, Sparvinduer

 • Morten Thomsen 23. marts 2017, 14:32

  Hey spar vinduer…

  Jeg har et lille spørgsmål ang. håndværkerfradrag, virker det for alle håndværker også vinduespudser?
  så ville jeg nemlig gerne skrive det ind på min side..
  https://www.faapudset.dk/

  mvh Morten Thomsen

  • Sparvinduer 24. marts 2017, 9:42

   Hej Morten

   Det er muligt at få fradrag til serviceydelser såsom rengøring, børnepasning, havearbejde og vinduespudsning. Hvert år kan en person over 18 år få et fradrag på 6.000 kr. for serviceydelser og 12.000 kr. til håndværkere.

   Håber det besvarede dit spørgsmål, ellers kan du læse mere her http://www.haandvaerkerfradrag.dk/

   Venlig hilsen Louise / Sparvinduer

 • Jonas Jøregsen 30. marts 2017, 14:59

  Husk i øvrigt, at det er muligt både at få håndværkerfradrag OG Energitilskud ved montering af nye energibesparende vinduer.

  Læs evnt om det på http://energitilskud.info

  • Sparvinduer 3. april 2017, 10:27

   Hej Jonas
   Det er korrekt – Der rig mulighed for tilskud og fradrag ved montering af nye energiruder. Derudover kan der også være store besparelser i varmeregningen.
   Håndværkerfradraget kan naturligvis fås til alle vores vinduer.
   Venlig hilsen Louise / Sparvinduer

 • John johansen 2. oktober 2017, 15:51

  Kan man også få tilskud til nyt tag.

 • Joan Hjarsen 11. marts 2018, 22:25

  Kan få fradrag, hvis man selv har sat nye vinduer og døre i huset.
  Kun regning på køb af vinduer

  • Sparvinduer 12. marts 2018, 8:53

   Hej Joan,
   Nej det kan du desværre ikke, det er kun muligt at få fradrag til regningen på håndværkerene.

   God dag.
   Mvh. Louise / Sparvinduer

 • Hans 20. marts 2018, 18:51

  Kan man få fradrag, når en lejelejlighed bliver istandsat ved fraflytning?

  Mvh Hans

  • Sparvinduer 23. marts 2018, 8:41

   Hej Hans,

   Der gælder særlige regler om håndværkerfradrag, når du bor til leje.

   Du skal selv betale regningen – du kan derfor ikke få fradrag for betaling, der sker via huslejen, en evt. vedligeholdelseskonto eller fra boligforeningen.
   Du skal have ret til vedligeholdelsen. Din råderet som lejer af en lejlighed, vil fremgå af lejekontrakten og vedligeholdelsen/renoveringen skal altså ligge inden for din ret til vedligeholdelse af boligens ydre og indre rammer.
   Samt du skal bo i lejligheden, imens arbejdet bliver udført.

   Du kan læse mere om reglerne her http://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759

   Jeg håber det var svar på dit spørgsmål.
   God dag.
   Mvh. Louise / Sparvinduer

 • Rasmus 7. maj 2018, 8:26

  I skriver:
  “Eksempel:
  Bor i 2 personer over 18 år i boligen, og har i delt udgifterne til arbejdslønnen, kan hver af jer få fradrag for den del, som I har betalt, dvs. mulighed for 2 x 18.000 kr. i fradrag.”
  Det går jeg ud fra er per år.
  Kan man få dette fradrag både i 2018 og 2019 sådan det totalt for to personer er 72.000 kr.?

  • Sparvinduer 18. maj 2018, 10:02

   Hej Rasmus,

   Det er korrekt at hver person over 18 år, har mulighed for at få op til 18.000 kr. i fradrag pr. år. Dog er det maks. 12.000 kr. til håndværkerfradrag og maks. 6.000 kr. til serviceydelser.
   Reglerne er gældende for 2018, jeg ved ikke om regeringen ændrer på det i 2019.

   Håber det besvarede dit spørgsmål.

   God dag.
   Vh. Louise / Sparvinduer

 • Aene Hejlesen 9. oktober 2018, 23:25

  DER STÅR TIL HAVEARBEJDE, GÆLDER DET OGSÅ OPRENSNING AF
  DAM SOM LIGGER I HAVEN

  • Sparvinduer 19. oktober 2018, 11:50

   Hej Aene,

   Det er kun muligt at få fradrag for ‘almindeligt’ havearbejde dvs. Græsslåning, klipning af hæk, lugning, beskæring af buske og træer (ikke træfældning og fjernelse af væltede træer), snerydning, fliserensning af terrasser, indkørsler m.m.
   Du kan læse mere på – https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759

   Håber det gav svar på dit spørgsmål.

   God dag.
   Venlig hilsen
   Louise / Sparvinduer

 • Bjarne Holst 21. maj 2019, 14:22

  Hej
  Hvis vi som par har større fradrag end 2 x 12200 i 2019, kan det resterende beløb så fradrages i 2020

  • Sparvinduer 22. maj 2019, 8:05

   Hej Bjarne,

   Nej desværre, fradraget kan kun fradrages i det år, regningen er betalt.

   God dag.
   Vh. Louise, Sparvinduer

 • Margit Rasmussen 8. marts 2020, 14:06

  husejer.
  Hvis man selv udfører vedligehold, isolerer tag og lign. efter normen, kan de udgifter man har til materiale afskrives?

  • Sparvinduer 27. maj 2020, 9:34

   Hej Margit,

   Beklager det sene svar, nej det kan det desværre ikke. Det er kun arbejdslønnen man kan trække fra i håndværkerfradrag, og der skal være en faktura på arbejdslønnen.

   God dag.
   Venlig hilsen Louise, Sparvinduer

 • Jes Nyrup Nielsen 18. april 2020, 8:31

  Kan man trække arbejdslønnen til udskiftning af varmtvandsbeholder fra, i en ejebolig. mvh Jes

  • Sparvinduer 27. maj 2020, 9:25

   Hej Jes,

   Du kan læse mere om hvilke ydelser der går ind under håndværkerfradraget på SKATs hjemmeside https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234759
   Håber det kan hjælpe.

   God dag.
   Venlig hilsen Louise, Sparvinduer

 • Kim 20. april 2020, 11:49

  Hvornår skal man indberette håndværkerfag når man har fået laver i 2020

  • Sparvinduer 27. maj 2020, 9:24

   Hej Kim,

   Det skal man senest 2 måneder efter årsskiftet – det vil sige arbejde du har fået lavet i 2020, skal senest indberettes i slutningen af februar 2021.

   God dag.
   Venlig hilsen Louise, Sparvinduer

 • Mette 28. maj 2020, 4:32

  Hvad hvis man har gæld til det offentlige, påvirker det på nogen måder håndværkerfradraget på årsopgørelsen?

  • Line Praëm-Nielsen 12. juni 2020, 10:29

   Hej Mette 🙂

   Beklager det lidt sene svar.
   Alt hvad der angår gæld og offentlige myndigheder skal du kontakte SKAT vedrørende.

   God dag
   Venlig hilsen Line, Sparvinduer

Leave a Comment