Værd at vide om udhuse og udhusdøre

Mangler du en udhusdør, et værksted, et skur til opbevaring eller et sted at nyde solens stråler i efteråret? Læs med her og få inspiration til dit næste udhus projekt.

Et udhus kan have mange forskellige navne og opfylde mange funktioner og drømme, uanset om du ønsker et sted at drikke eftermiddagskaffen, eller drømmen er et sted, hvor du kan have haveredskaber, cykler eller værktøj og udføre dine gør-det-selv projekter. Vil du vide mere om udhuse, deres funktioner og muligheder – læs da med her.

Orangeri forlænger din sommer – nyd solen uden for sæson

De fleste ser frem til at nyde foråret og solens varme. Få mulighed for at nyde haven allerede tidligt i foråret og langt ud på efteråret. Løsningen kan f.eks. være i form af et orangeri eller en vinterhave, som det også kaldes, hvor der er mange vinduer eller større vinduespartier samt udhusdøre med glas. På den måde får du så meget varme som muligt fra solen, og kan derfor opvarme orangeriet uden brug af radiatorer. Så kan du allerede komme ud og nyde solen i starten af foråret.

Hvad er et orangeri?

Et orangeri er et udhus med store glaspartier, der giver et unikt lysindfald hele året, og derfor også gør det muligt for dig at holde eksotiske planter, citrustræer, tomater mm. Et orangeri kan indrettes som et traditionelt drivhus eller som et udhus med møbler, så du og familien kan nyde morgenkaffen, frokost eller aftensmaden uden for sommersæsonen.

Skab dit eget orangeri efter netop dine ønsker

Hvis du går med en lille drøm om at skabe en vinterhave eller orangeri i din baghave, kan der være stor forskel i prisen. Prisen afhænger både af isoleringsevne og, hvilke ønsker og muligheder din have/grund giver dig.

Hos Sparvinduer har vi et bredt udvalg af udhusdøre/havedøre, udestueelementer og vinduer, så du kan få præcis det orangeri eller den vinterhave, som du drømmer om. Du har både mulighed for at skabe et orangeri med store glaspartier fra top til bund med vores udestueelementer, der sikrer dig det optimale lysindfald, eller med bondehusvinduer der giver en hyggelig og romantisk stemning, som matcher dit hus og dine behov. Mulighederne er mange – tag blot hensyn til det æstetiske helhedsudtryk mellem hus og orangeri/vinterhave samt pladsmulighederne på grunden.

Skab lys, plads og muligheder med en udestue

Giver din grund/have ikke mulighed for, at bygge et orangeri/vinterhave, men ønsker du stadig at komme tættere på naturen og nyde solens stråler, kan du som alternativ bygge en udestue. Ofte forbinder man en udestue med noget der hører 70’erne til, men der er langt fra 70’ernes udestuer, til de nye og moderne muligheder der er at finde i dag. Har du f.eks. ikke pladsmulighed for et orangeri i haven, eller ønsker du blot mere lys og plads, kan du med fordel lave en tilbygning af udestueelementer.

Udestuefunktioner

Vælger du at bygge en udestue, kan den f.eks. bygges i forlængelse af køkken eller stue og dermed få funktion som en lys og imødekommende spisestue, der samtidig skaber masser naturligt lys til de bagvedliggende rum og mulighed for at holde familiefødselsdag, uden at dele selskabet op. Du vil komme tættere på din have, kunne nyde de lange sommeraftner uden at skulle tænke over vind og vejr og udestuen vil samtidig kunne rumme husets teenagere, hvis de har brug for ekstra plads til leg eller lektier.

Mulighederne og funktionerne ved en udestue er mange, og kan derfor være et godt alternativ til en vinterhave/orangeri.

Byg et udhus og få ekstra plads

Bor du i et mindre hus, hvor du ønsker at have pladsen til et værksted/hobbyrum, eller mangler du blot noget mere opbevaringsplads? Udhuse bliver ofte anvendt som værksted/hobbyrum, til opbevaring eller f.eks. til en ekstra fryser. Herunder kan du blive lidt klogere på udhuse, funktionsmuligheder og reglerne ved opførelse.

Hvad er et udhus?

Et udhus, eller skur som det også kaldes, er en lille bygning til f.eks. opbevaring eller forskellige gøremål. Et udhus kan f.eks. bruges til opbevaring af brænde, cykler, haveredskaber, havemøbler mm. Deler du dit udhus op, kan du få flere funktioner under samme tag. Husk at montere en god udhusdør og gerne med glas, der skaber ekstra lys i de små rum.

Udhuse bygges oftest af træ og har tag af f.eks. tagpap, plastplader eller lign. Et udhus bygges normalt på stolper (støbt/gravet ned) eller på et fundament af fundaments blokke.

Regler for udhuse

Vælger du at bygge et udhus, er det som udgangspunkt beregnet til opbevaring, og må derfor ikke bruges til beboelse. Det kan lade sig gøre at opgradere dit udhus til beboelse, men du skal da være opmærksom på helt særlige regler for konstruktionen. Du skal derudover søge tilladelse hos kommunen og være sikker på at dit udhus overholder bygningsreglementet.

Byggetilladelser og anmeldelser

Vælger du at bygge et udhus, der er en integreret del af dit hus, skal du uanset størrelse, søge om byggetilladelse. Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at byggeriet ikke overskrider bebyggelsesprocenten på din grund. Du finder frem til netop din bebyggelsesprocent ved at gange det samlede etageareal med 100 og dividere det med hele grundens areal.

  • Ønsker du en bygning der er mindst 35 kvm. og højest 50 kvm., skal denne anmeldes til kommunen.
  • Bor du/I på en grund, hvor der ligger række- eller klyngehuse, skal bygninger mellem 20 og 50 kvm anmeldes til kommunen.

Bygninger uden tilladelse eller anmeldelse:

Du har mulighed for at anføre op til 2 småbygninger på højst 50 m2 til sammen, og hvor disse samtidig overholder byggeretten og anden lovgivning. Du skal dog være opmærksom på, at der mindst er 2,5 m til andre bygninger på grunden, og at bygningen/udhuset ikke må være over 2,5 m høj (disse 2 småbygninger vil ikke tælle med i bebyggelsesprocenten).

Afstandsforhold:

Ønsker du at placere dit udhus tæt på et skel, er det vigtigt, at du sørger for at regnvandet fra taget holdes inde på din side af skellet. Du kan løse dette ved brug af tagrender og en regnvandsbeholder – regnvandet egner sig i øvrigt godt til vanding af haven og er økonomisk godt for din vandregning.

Du må ikke bygge et udhus, der er længere end 12 m – bygger du flere, er maksimumlængden også 12 m. til sammen. Vælger du at bygge et udhus med udhæng på over 0,5 m, medregnes denne også bygningens længde. Ønsker du at bygge dit udhus inden for 2,5 m til det nærmeste skel, skal du desuden være opmærksom på følgende:

  • Ingen af bygningens vægge eller tagkonstruktionen er over 2,5 m
  • Du må ikke montere nogle former for åbninger (f.eks. vinduer og døre), ud mod skellet

Vigtige love og reglementer:

Udover de ovenstående regler, anbefaler vi, at du undersøger alle regler indenfor netop dit ønske om udhus. Du finder de vigtigste lovgivninger og regler her:

  • Bygningsreglementet er med til at sikre en god kvalitet af byggerier. Her finder du derudover også de juridiske krav til byggeriet. I bygningsreglementet finder du regler for både udhuse, renoveringer, tilbygninger mm. Derudover kan du finde eksempler på, hvordan du praktisk kan opfylde diverse krav.
  • BBR-loven angiver regler for videregivelse af ejendomsdata, areal og lign. Du har pligt til at rapportere korrekte oplysninger til BBR (rapporteres til kommunen, der videregiver informationerne).
  • Byggeloven har du som husejer pligt til at overholde på højde med landets andre lovgivninger. Her finder du de overordnede regler for byggeriopførelser.
  • Lokalplanen eller lignende servitutter, der bestemmer, hvor, hvor meget, hvilke materialer og hvad der må bygges på grunden. Lokalplanerne kan indskærpe de krav, som du finder i bygningsreglementet. Er dette tilfældet, er det Lokalplanen og andre servitutter, der er gældende. Du finder din lokalplan hos kommune eller ved at søge “Lokalplan” efterfulgt af din kommune på www.google.dk 

Udseende og funktion

Det er vigtigt for det æstetiske helhedsudtryk, at du tager højde for udseendet på dit udhus. Det kan virke rodet med flere småbygninger på grunden udover selve huset. Vælg derfor at bygge dit udhus i samme stil, evt. farve, vinduer og døre som selve huset, det skaber ro og giver et flot helhedsudtryk. Hos Sparvinduer har vi et stort udvalg af både vinduer og døre til dit udhus – vælg f.eks. en billig dør med glas for at skabe mere naturligt lys.

Du kan opnå større anvendelsesmuligheder, hvis du vælger at dele dit udhus op i afdelinger/rum. Du kan f.eks. opdele dit udhus som værksted/hobbyrum og redskabsrum/opbevaringsrum.

Isolering – for og imod

Et uisoleret udhus kendes oftest som et skur, hvor der kan være mulighed for fugt og rimfrost i vintermånederne. Fugt og rimfrost kan både være med til at begrænse levetiden på dit udhus/skur, men samtidig også begrænse brugen af dit udhus, da det betyder dine ting skal kunne modstå både fugt og kulde. Ønsker du mere opbevaringsplads til f.eks. cykler eller have redskaber, vil du med fordel kunne bygge dit udhus som skur, dvs. uden isolering. Hos Sparvinduer tilbyder vi et stort udvalg af vinduer til dit skur, og du kan nemt og hurtigt finde den rette dør til dit skur.

Ønsker du at bruge dit udhus til madvarer, fryser, opbevaring af maling eller til værksted/hobbyrum, vil det være en fordel at isolere det. På den måde vil du undgå frost og rim, og du vil derfor have mulighed for at opbevare madvarer og benytte rummet som værksted/hobbyrum i efteråret eller som opbevaring af ekstra fryser.

 

Har du fået mod og lyst til at bygge dit eget udhus, kan du finde udhusdøre efter mål eller fra lager hos os. Du finder også et bredt udvalg af vinduer og vinduespartier, så du kan få et udhus med præcis den stil og udtryk du ønsker. Mangler du en ny garagedør, bagdør eller lignende, kan du altid finde billige døre på lager.

HUSK: Det vil altid være god naboskik at præsentere dine planer om udhus for dine naboer!

 

Bemærk: Artiklen her er vejledende, er du i tvivl er det altid en god ide at søge rådgivning hos en byggesagkyndig.

Har du brug for hjælp?

Hos Sparvinduer er vi altid klar med hjælp eller rådgivning til dit vinduesprojekt. Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe eller skrive til os.

Tlf.: 70 20 18 87 / Mail: sparvinduer@sparvinduer.dk