Vi oplever udfordringer med betalingskort, vi arbejder på at få det løst hurtigst muligt. Venligst ring til os eller send en mail, hvis du fortsat oplever udfordringer.
 

Sådan monterer du dine nye vinduer korrekt

Er du i tvivl om hvordan montering af vinduer og døre skal foregå, samt hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med isætning af nye vinduer. Så har vi lavet en overskuelig guide til hvordan monteringen af nye vinduer skal foregå.
Rigtig god arbejdslyst!

Opmåling af dine vinduer

Inden du bestiller nye vinduer, og døre, er det vigtigt at finde de rigtige mål. Korrekt og præcis opmåling er ikke så svært. Se hvordan man selv måler korrekt op til nye vinduer i vores lille opmålingsguide.

Modtagelse af de nye vinduer

Når du modtager dine nye vinduer, er det vigtigt at se dem godt igennem for eventuelle transportskader. Tjek også din ordreoversigt og kontroller, at alle vinduer er leveret i de rigtige mål.

Har du spørgsmål til din levering er du altid velkommen til at kontakte os. Vi sidder klar med gode råd og vejledning på både chat, email og via telefon. Find åbningstider og kontaktoplysninger her.

Montage af vinduer – det rigtige værktøj

Når du har tjekket dine nye vinduer igennem, og er alt som det skal være, kan du nu begynde isætning af dine vinduer. Inden du går i gang, kan det være en fordel få samlet det værktøj, som skal bruges under montagen.

 

Til montering bruges følgende:

  •  Skruemaskine med bits til karmskruer og træbor
  •  Borehammer / Slagboremaskine med langt murbor
  •  Karmskruer
  •  Kiler og afstandsklodser
  •  Isolering og bagstop
  •  Fugemasse og fugepistol
  •  Vaterpas
  •  Tommestok

Afmontering af det gamle vindue

Afmonter det gamle vindue, ved at fjerne fugen omkring vinduet udefra og fjerne skruerne der holder vinduet på plads. Når skruerne er fjernet, kan vinduet løftes ud.

Sørg derefter for at den indvendige side af muren er rengjort for overskydende fuge og puds, så du er klar til at isætning af de nye vinduer.

Montering af de nye vinduer

Nu er det tid til at montere det nye vindue. Fremgangsmåden for montering af PVC- og trævinduer er ens. Ved montage af træ/alu vinduer eller døre skal man skal være opmærksom på, at fugen sættes bag aluminiumsfladen på trækarmen.

Sæt vinduet på plads i murhullet og sæt karmen fast med kiler, så afstanden mellem karm og mur bliver ens hele vejen rundt. Karmen skal gerne være sat i 3-5cm, fra forkanten af muren.

Hvis vinduet er meget stort og tungt, kan de være en fordel at afmontere vinduesrammen og kun sættes karmen i.


Kontroller først om bundkarmen er i vater og juster derefter kilerne så karmen er i vater på alle led, samtidig med at der er lige meget afstand mellem karm og ramme. Kontroller derefter om vinduet lukker og åbner korrekt.

Nu kan karmen skrues fast i muren. Sørg for at der er klodset op, de steder hvor der er behov.


Opklodsning

De markerede steder skal der opklodses og skrues. Ved elementhøjder under 1000mm, kan den midterste fastgørelse i sidekarme dog udelades. Ved elementbredder under 1000mm kan fastgørelse i under- og overkarm ligeledes udelades.

Ved vinduer med flere fag, skal der placeres opklodsning under lodrette poste.

Ved vinduer med sidehængte rammer, sættes skruerne så tæt på hængslerne som muligt.


Placering af skruer

Inden skruerne sættes i, skal der bores for. Her startes der med at bore igennem karmen, med et træbor.

Det er vigtigt at man placerer skruerne, så de rammer ind i en mursten og man undgår fugerne. Når der er boret igennem karmen, skifter man over til borehammeren og borer videre ind i murstenen.

Start med at skrue karmen fast i muren i de to øverste hjørner og fortsat derefter med de andre skrueplaceringer. Karmskruerne placeres tæt på opklodsningerne.


Isolering og fugning

Når vinduerne er skruet fast og monteret korrekt, stopper du isoleringsmateriale i rummet mellem karm og murværk. Sørg for ikke at stoppe det til for tæt, da dette mindsker isoleringsevnen og man risikerer at karmen krummer.

Efter isoleringsmaterialet, presser du en bagstop i rummet mellem karm og murværk, så den ligger 6-10 mm. fra forkanten af vindueskarmen.

OBS!! Ved træ/alu-elementer er der tale om forkanten af trækarmen. Som tommelfingerregel skal fugen være halv så dyb som den er bred. Er fugen 12 mm. bred, skal bagstoppen altså være placeret 6 mm. fra forkanten af karmen.

Nu kan vinduet fuges udefra med en diffusionsåben fuge. I de fleste byggemarkeder, vil disse fugemasser være betegnet som byggefuge eller vinduesfuge.

Monterer du træ/alu-vinduer, skal du være opmærksom på at fugen altid skal ligges på trædelen og ikke på aluprofilen. Derved bibeholdes ventilationen og der undgås fugtdannelse mellem træ og aluminium.

Du kan læse mere om korrekt fugning af dine vinduer her.

Hjælp til montage

Skal vi klare arbejdet for dig? Isætning og montering af vinduer og døre kan være en lidt større opgave. Flere vælger at få en håndværker eller et montagefirma til at klare opgaven. Det er også en rigtig god ide, hvis du har ti tommelfingre eller ikke selv har mod på opgaven.

Du kan med fordel bestille professionel montage og opmåling igennem vores samarbejdspartner NSF Byggeentreprise. De er specialister, og har gennem de senest 10 år målt og monteret tusindvis af vinduer og døre. De løser hver opgave hurtigt og effektivt, og derudover bærer de det fulde ansvar hvis der laves fejl, og du har derfor en garanti.

Guides til dit vinduesprojekt

Drømmer du om nye energirigtige vinduer og døre, men er du i tvivl om, hvorvidt du selv har evnerne til at få dem skiftet?

Se med her, hvor vi guider dig hele vejen igennem projektet.

Professionel rådgivning

Drømmer du om forandring, men har du spørgsmål til dit projekt eller brug for hjælp? Du kan få rådgivning når det passer dig. Besøg os i et af vores mange showrooms, hvor du også kan opleve et stort udvalg af modellerne.

Du er også velkommen til at ringe eller skrive til vores chat.