Døre til udhuse og havestuer

Udhuse kan forlænge sommeren og forsyne din bolig med ekstra kvadratmeter. Måske mangler du et værksted, et skur til opbevaring af familiens cykler, eller blot en havestue at nyde solens stråler hen i efteråret? Vil du vide mere om udhuse, havestuer, vinterhaver og deres funktioner og dine muligheder, så er du landet det rette sted.

Funktioner og muligheder

Med et udhus eller en havestue kan du få opfyldt mange forskellige funktioner og drømme, uanset om du drømmer om et hobbyrum, et skur til dine haveredskaber, værktøj eller cykler. Et udhus kan have mange forskellige navne, og du vil derfor også kunne opfyldt din drøm om en lille havestue en vinterhave eller et orangeri, hvor du kan nyde eftermiddagskaffen i forårs- og efterårsmånederne.

Hvad er en havestue?

En havestue eller en vinterstue, som det ofte også bliver kaldt, er en lille udbygning i forbindelse med huset. Ofte er der ikke varme i en havestue, derfor bygges den primært af glas, som hurtigere bliver opvarmet af solen. I havestuen kan du sidde og nyde kaffen, læse en bog, eller hvad du lige drømmer om, som kræver lidt ekstra plads. Hvis ikke havestuen er opvarmet kan den primært bruges i foråret, sommeren og efteråret.

 

Drømmer du om en havestue eller en vinterhave? Så finder du et bredt udvalg af udestueelementer til lave priser her. Du kan også finde inspiration, se priser og læse meget mere om vores billige vinduer og døre her.

skurskur

Hvad er et udhus?

Et udhus, eller skur som det også kan kaldes, er en lille bygning, der kan afdække dine behov for mere plads til opbevaring, din drøm om et værksted eller hobbyrum. De bruges ofte til hobbyrum eller værksted, hvis dette er tilfældet, kan det være en fordel at isolere, så der er mulighed for at bruge det året rundt. Isolering er også en god ide, hvis du ønsker at opbevare madvarer eller en ekstra fryser i dit udhus. Vil du vide mere om anvendelsesmuligheder eller finde gode råd og regler inden du begynder på dit udhusprojekt, kan du læse mere i artiklen omkring udhuse.

Uanset om du skal bruge en dør til et skur, en udhusdør, vinduer eller udestueelementer kan du finde det hele hos os. Du kan designe selv og få produceret efter dine egne mål, eller bestille standardmål fra vores store lagersortiment.

Orangeri - din mulighed for at nyde solen udenfor sæson

Når forårssolen kommer frem, og varmegraderne så småt stiger, ønsker de fleste at nyde solens varme mest muligt. Hører du til en af dem, kan løsningen f.eks. være et orangeri/vinterhave. Et orangeri er et udhus eller tilbygning, hvor alle udvendige vægge består af store glaspartier. Vælger du også at isætte en udhusdør/yderdør med et eller flere glas, vil du opnå det bedst mulige lysindfald.

Hos Sparvinduer finder du forskellige udhusdøre/yderdøre, udestueelementer og vinduer, så du kan skabe netop det orangeri, du ønsker – og helt efter dine egne mål. Du kan læse mere om, hvilke overvejelser du bør gøre dig, inden du bygger et orangeri/vinterhave, samt de gældende regler for opførelse af orangerier i vores artikel omkring udhuse og orangerier.

havestuehavestue
udestueudestue

Udestue som en del af den moderne bolig

Du forbinder måske ordet udestue med noget, der typisk hører 70’erne til, men der er langt fra den gammeldags 70’er udestue til nutidens moderne og lyse tilbygning. Har du f.eks. brug for mere plads, kan du med fordel bygge en moderne udestue. Ønsker du blot mere lys ind i boligen, kan udestueelementer skabe en smuk glasfacade, der giver et smukt lysindfald helt ind i de bagerste hjørner af rummene.

Familien Jensen renoverede en gammel udestue fra 1986 med nye elementer fra Sparvinduer. Se familiens udestueprojekt.

Søger du energirigtige udestueelementer finder du masser af inspiration her. Hos Sparvinduer tilbyder vi moderne og energirigtige udestueelementer i specialmål, så du kan få netop det resultat, du ønsker. Ønsker du at vide mere om udestuer, funktioner eller mulighederne med glasfacader kan du læse meget mere om udestuer og udhuse.

Regler, tilladelser og anmeldelser

Inden du starter opførelsen af dit nye udhus, er der nogle regler, tilladelser og love, du skal være opmærksom på. Som udgangspunkt er et udhus beregnet til opbevaring, og må derfor ikke bruges til beboelse. Skulle du dog alligevel få lyst eller have brug for at anvende det til beboelse, skal du søge tilladelse hos kommunen og sikre, at du overholder bygningsreglementet. Du kan læse mere om bygningstilladelser og om dit udhus evt. skal anmeldes til kommunen eller, hvor stort/højt du må bygge uden tilladelser eller anmeldelser i vores blogartikel om udhuse.
I vores blogartikel om udhuse kan du læse mere om bygningstilladelser og om dit udhus evt. skal anmeldes til kommunen inden arbejdet påbegyndes.

Andre forhold du skal tage hensyn til ved opførelse af udhus

Hvis du er på udkig efter nye vinduer og døre, som er fuldstændig vedligeholdelsesfrie, bør du overveje at købe vinduer og døre i PVC eller plast. PVC vinduer er modstandsdygtige over for al slags vind og vejr. Det eneste du skal gøre, er at vaske rammen og karmen engang i mellem, samt sørge for at bevægelige dele er smurt. Så bliver det næsten ikke nemmere.

Find dine nye vinduer og udhusdøre her

Vinduer og døre i træ passer til alle hustyper, dog er de især anvendt til ældre huse, som ønsker et klassisk udseende. I denne klassiske murermestervilla er der brugt dannebrogsvinduer og døre i træ.


udhusdøreudhusdøre

Udhusdør

Et udhus kan være en god løsning, hvis du mangler ekstra kvadratmeter til opbevaring. Et udhus kan anvendes til alt fra værksted til cykelskur, men selv det bedste udhus dur ikke, hvis der ikke er en god dør, som kan holde rummet frit for regn og blæst.

Der er mange valgmuligheder, når det gælder udhusdøre, og der er visse ting, som du bør være opmærksom på, når du vælger døren. Vil du læse mere om de ting, som du skal have med i dine overvejelser, når du vælger en dør til uopvarmede rum? Læs om de forskellige døre til udehuse. Der er mange typer døre, og de har hver deres fordele og ulemper.

Valg af materiale

Der er mange forskellige valgmuligheder, når det gælder materiale til en udhusdør. Udvendigt træ på en dør har den ulempe, at det bliver udsat for både sol, regn og frost. Til gengæld føler mange at trædøre er pænest og hælder derfor til den side, når der skal vælges døre til udhuse.

Nye plastdøre er også et populært valg, da de bedre kan modstå vind og vejr, men til gengæld synes mange, at de ikke er lige så hyggelige eller klædelige som trædøre.

Der findes mange forskellige typer døre, men det vigtigste er dog at huske, at der er andre krav til døren end ved indvendige døre. Derfor kan du forvente, at du primært skal vælge mellem udhusdøre i plast samt udestueelementer i træ/alu.

Sådan måler du op til en dør

Når du bestiller en dør til dit udhus, er der visse ting, som du skal have styr på. Det er især vigtigt, at du er omhyggelig med opmålingen, så din nye dør passer ind. Er du ikke omhyggelig med opmålingen, risikerer du at bestille en dør, som ikke passer. Dette kan være særdeles uhensigtsmæssigt, da det kan være besværligt at returnere døren. Derfor er det klart at foretrække, hvis du måler rigtigt i første forsøg.

Den første opmåling, som du skal lave, er dørhullets bredde og højde. Denne måles inde i murhullet fra mur til mur og fra gulv til top. Dermed bør du have henholdsvis et vandret og et lodret mål.

Næste mål er dørkarmens højde og bredde. Her er karmen naturligvis det træværk, som holder døren fast i dørhullet. Det er vigtigt at karmen matcher murens tykkelse. I praksis betyder det, at den kun må være 5 mm større eller mindre. Du skal desuden også være opmærksom på, at der altid bør være 12 mm afstand til væg og gulv til alle sider fra døren.

Næst skal du måle indfatningens højde og bredde. Dette begreb er for mange ukendt, og kendes også som gerigter. Umiddelbart kan det lyde teknisk, men i realiteten er der blot tale om det træværk, der sidder på væggen rundt om døren.

Hvis der allerede sidder en dør, kan det være en god idé at måle den eksisterende dør for at få et præcist mål. Er du i tvivl om dine opmålinger så er du altid velkommen til at kontakte SparVinduer og få hjælp og gode råd. Det behøver ikke være vanskeligt.

Du skal også være opmærksom på, om døren er venstre- eller højrehængt. Dette er nemt at finde ud af, men det er også særdeles vigtigt, når du bestiller en dør. For at afgøre om din dør er venstre eller højrehængt skal du blot lukke døren. Sidder hængslerne til venstre, er den venstrehængt, mens den er højrehængt, hvis hængslerne sidder til højre. Det er heldigvis standard, at alle forhandlere har både højre og venstre hængte døre.

Vælg den rette dør

Det kan være svært at finde den rette udhusdør, for der er stor forskel på udhuse. Der er eksempelvis ikke behov for en dyr dør til et træskur, der ikke er isoleret, da det blot ville være spild af penge. Til gengæld er der behov for en god dør til en udestue, som gerne skulle holde et nogenlunde klima året rundt. Generelt er det en tommelfingerregel, at din udhusdør skal være af samme kvalitet som resten af dit udhus.

Hvis du har et værksted, hvor temperaturen generelt skal holdes over frysepunktet, kan en hvid plastdør være et godt valg. Denne type dør er generelt relativt billig, selvom den visuelt måske ikke er så tiltalende som en trædør. Til gengæld vil den bære udmærket beskyttelse mod tyveri og svingende temperaturer. Det kan også være en god idé at vælge matteret termoglas, hvis der skal være glas i døren. På den måde kan man ikke se, om der ligger dyrt værktøj inde i skuret.

Har du en udestue, er du muligvis på udkig efter en udhus dør, som passer til resten af udestuen. Dette vil i mange tilfælde betyde, at du skal bruge en trædør, da udestuer ofte er bygget med et skelet af træ. I et udhus vil man også gerne have lys ind, og derfor ville det være oplagt at vælge en trædør med glaselementer, som tillader dagslyset at trænge ind. Til en udestue er det vigtigt at finde en dør, som er energivenlig og dermed hjælper med at holde på varmen i stuen. Her er det en rigtig god idé at vælge en dør, som har lavenergiglas, da dette er den mest energivenlige løsning på markedet i øjeblikket. Det vigtigste er blot, at døre og vinduer passer til hinanden i udestuen.

Hvis du derimod blot skal bruge en dør til et skur, som ikke er isoleret, kan du i mange tilfælde selv bygge døren. Du skal dog være opmærksom på, at den stadig vil kræve vedligehold, hvilket du kan læse mere om herunder.

udhusdør med sprosser og glasudhusdør med sprosser og glas

Vedligehold ad udhusdøre i træ

En dør i plast kan vedligeholdes ved blot at vaske den fra tid til anden, når den bliver beskidt. Derfor vælger mange udhusdøre i plast, fordi de er nemme at vedligeholde.

Døre i træ har dog en visuel tiltrækningskraft, som tiltaler mange. Derfor er udhusdøre i træ fortsat særdeles populære og vælges ofte over andre af typer af døre. Det er ikke videre vanskeligt at vedligeholde træ, men det er vigtigt at man er opmærksom på fugt, svamp og lignede.

Hvornår er trædøre sårbare

Generelt er trædøre altid mere sårbare, når de sidder udvendigt og dermed kommer i kontakt med vind og vejr. Der er dog visse situationer, hvor du bør være ekstra opmærksom på en udvendig dør.

En udhusdør er især udsat, hvis den vender mod syd. Dette er mange ikke opmærksomme på, da sydsiden af huset normalt ligger relativt meget i læ og får meget sol. Det er dog netop solen, som er hård ved døren, da det får døren til at udtørre. Dette kan skabe flækker i træet, hvilket gør det muligt for vand og fugt at trænge ind.

Du skal også være opmærksom, hvis din udhusdør vender mod nord. Her er der også risiko for fugtskader, da nordsiden af et hus får lidt sol, hvilket betyder at fugt er længere om at tørre.

Det er også vigtigt at være opmærksomme på døre, som er ubehandlet træ, ikke er overdækkede eller lignende. Under alle omstændigheder er det imidlertid en god idé at tjekke sine døre og vinduer mindst én gang om året.

maling af udhusdørmaling af udhusdør

Sådan behandler du dine udhusdøre i træ

Du kan forlænge levetiden på en udhusdør betydeligt, hvis du sørger for at den er behandlet med maling, lak eller lignende, men med tiden vil alle døre blive slidte. Du kan undersøge holdbarheden på en dør ved at prikke til træet, hvis det er blødt, er det et tegn på at træet har fugtskader.

Du kan forsøge at behandle træværk, som har fået fugtskader, men ofte vil det ikke være tilstrækkeligt. I stedet er det ofte bedre blot at udskifte døren med det samme.

Hvis du vil have råd til produkter, som kan forlænge levetiden af dine udhusdøre, kan du altid kontakte os. Her kan du få gode råd til, hvad du optimalt bør vælge til at behandle en dør, som bliver udsat for både frost og sol.

Få råd til forandring

Support


Du får selvfølgelig hjælp både før, under og efter dit køb.
Telefon, Email eller chat.

Kontakt os her →

 

Showroom


Besøg os og bliv inspireret i et af vores landsdækkende showrooms.

Find showroom her →

 

Gratis rådgivning


Nogle kan selv, mens andre gerne vil have hjælp, det kræver gode rådgivere og det har vi.


Book er møde her →

 

Ofte stillede spørgsmål

  • Hvordan måler jeg op til min nye dør? 

    Det er heldigvis ligetil at måle op til din nye dør, og du kan læse hvordan du gør i vores opmålingsguide lige her
  • Er der garanti på nye vinduer og døre? 

    Det er der naturligvis! Hos Sparvinduer har vi op til 12 års garanti på vores vinduer og døre. Du kan læse mere om vores garanti her.
  • Hvad er fordelen ved at vælge træ/alu? 

    Træ/alu er fyrretræsvinduer, eller døre, med udvendig alubeklædning. Fordelene ved træ/alu er at du får minimal vedligeholdelse, og samtidig sikrer et naturligt og moderne udtryk på indersiden. Træ/alu passer til de fleste hustyper, og er et populært valg for dem som ønsker både at få charmen fra træet og det minimale vedligehold fra aluminiumet. Du kan læse mere om vores træ/alu lige her.
  • Hvilket materiale kræver mindst vedligeholdelse når jeg skal købe vinduer eller døre? 

    Det materiale som kræver mindst vedligeholdelse er PVC. PVC kræver minimal vedligeholdelse, da det kun kræver at du vasker rammen og karmen engang imellem. Hvis PVC ikke lige falder i din smag, er træ/alu også et godt materialevalg, da døre og vinduer lavet i træ/alu blot skal vaskes og smøres efter behov. Du kan læse mere om vores PVC vinduer og døre her.